Ministar kulture i sporta Federacije BiH Salmir Kaplan uputio je Gradu Sarajevu pismo podrške kandidaturi za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine. „Nominacija Sarajeva je prilika za slanje važnog signala i podsjećanje na multietnički karakter Grada i države BiH. Kao stjecište različitih tradicija, Sarajevo je grad koji svojim građanima i gostima nesebično daje kreativnu energiju čineći ga jedinstvenim promotorom kulturne različitosti i međukulturalnog dijaloga. To je grad bogatog kulturno-historijskog naslijeđa koji na jedinstven način predstavlja raskrsnicu kultura i primjer evropskog interkulturalizma.

Otvorenost Sarajeva inspiriše na razmišljanje o ovom gradu kao evropskom centru mreže umjetnosti, kulture, historije, turizma i ekonomije u kojemu svojim učešćem svi doprinose povezivanju regije sa Evropskom unijom.

Kao grad posebnog identiteta, Sarajevo sa evropskim i svjetski poznatim talentima, stvaraocima i vrhunskom organizacijom te gostoprimstvom dokazanim na Olimpijskim igrama 1984. godine, može poslati poruku o ljudskim vrijednostima i principima moderne evropske kulturne scene te kao takav zaslužuje i podršku Evropske zajednice“, navodi se u pismu podrške ministra Kaplana.