Tokom juna ove godine, Sarajevo će biti domaćin raznih kulturnih, sportskih i obrazovnih manifestacija, čiji je glavni cilj promoviranje mira, solidarnosti i saradnje, rečeno je na današnjoj press konferenciji Fondacije \’\’Sarajevo srce Evrope\’\’, na kojoj su predstavljeni projekti povodom obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Na inicijativu Gradskog vijeća Sarajeva, Francuske ambasade u BiH i „Mision de Centenaire“ sa sjedištem u Parizu, utemeljena je Fondacija \’\’Sarajevo srce Europe“, koja je okupila predstavnike jednog broja zemalja članica Evropske unije (Francuska, Austrija, Italija, Velika Britanиja, Njemačka, Španija, Belgija), kao i kulturne, naučne i sportske organizacije u Bosni i Hercegovini.

\’\’Solidarnost, pomirenje, mir, to je poruka Fondacije \’Sarajevo srce Evrope\’. Razlike ne treba da se suprotstavljaju, nego naprotiv, da obogaćuju društvo. Stoga, upućujem poziv, prvenstveno mladim generacijama, na razmjenu, saradnju i zajednički život\’\’, kazao je ambasador Francuske u BiH, Roland Gilles.
 
Istakavši značaj ove fondacije, gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić je rekao: \’\’Mi se nadamo, i to nam je želja da kroz ove manifestacije, uz svu iskazanu solidarnost, pošaljemo i nove poruke iz Sarajeva, kao i da pokažemo kako je naše stanovništvo solidarno i kad je tragedija u pitanju ali i ove aktivnosti povodom 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.\’\’

Prisutnima se obratio i Joseph Zimet, generalni direktor "Mission du centenaire de la Premiere Guerre mondiale\’\’, kazavši da ovaj projekat ima za cilj, da ovim obilježavanjem stavi Sarajevo u fokus kao pravi centar kulture.
Jasmina Pašalić, predsjednica Fondacije \’\’Sarajevo srce Evrope\’\’, prisutne je upoznala sa  projektima koji će se realizirati povodom obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Posebno je istaknula koncert Bečke filharmonije 28. juna, te biciklističku utrku koja se organizira u saradnji s Tour de Franceom.

Predstavnici ambasada koje učestvuju u programu obilježavanja 100. godišnjice, prisutne na današnjoj press konferenciji su upoznali i sa drugim sadržajima: Share – Too Much History, More Future (mladi umjetnici i studenti umjetnosti do 28 godina starosti su pozvani da apliciraju sa video radovima maksimalnog trajanja od 10 minuta); konferencija “Long Shots of Sarajevo”, koja je  osmišljena od strane profesora Vahidina Preljevića, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Clemensa Ruthnera, austrijskog profesora na Trinity Collegu, Univerziteta u Dublinu, a s ciljem da analizira povijesni atentat od 28. juna 1914.; izložbe „Slike izgubljenog svijeta, slike i priče o životu Balkanskih Sefarda\’\’, izložba „Njihovim očima“ (serija od 45 portreta ratnih fotografa), Reflections – from the to Sarajevo (Refleksije – od Chemin des Damesa do Sarajeva – izložba fotografa Gérarda Rondeausa bazirana na njegovim putovanjima po mjestima iz Prvog svjetskog rata i iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, 92.-95.

U okviru programa Fondacije, građani će imati priliku poslušati i pogledati nekoliko koncerata. Jedan od njih je Orchestra di Piazza Vittorio in Concert, koji okuplja osamnaest muzičara iz deset država, koristeći univerzalni jezik muzike da kreiraju jedinstven zvuk koji povlači inspiraciju iz rocka, reggae i klasične muzike; koncert: \’\’Muzika Balkana\’\’ (koncert sevdaha i tradicionalne Balkanske muzike).

Također, posebno je važno istaći i premijeru filma \’\’Mostovi Sarajeva\’\’, filmski omnibus sačinjen od 13 priča koje su režirali: Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde. Uvršten je u zvanični program Cannes Film festivala.