Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što su se našem pozivu za posjetu gradu Sarajevu povodom obilježavanja Dana grada odazvali brojni pobratimski i partnerski gradovi, naši veliki prijatelji. U ponedjeljak, šestog travnja, na Dan grada, izaslanstva gradova koja će odati počast i položiti cvijeće na spomen obilježja, te uvečer u 19 sati u auli Vijećnice nazočiti Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su:

GRAD LJUBLJANA (SLOVENIJA)
1. Zoran Janković, gradonačelnik
2. Tjaša Ficko, zamjenica gradonačelnika za područje kulture
3. Mateja Demšič, šefica kulture
4. Sania Hočevar Huskić, šefica PR
5. Petra Stušek direktorica Javnog zavoda Turizam

GRAD BAD ISCHL (AUSTRIJA)
1. Hannes Heide, gradonačelnik
2. Horst Wilhelm Kuprian
3. Marija Gavrić, prevoditelj

GRAD GÖDÖLLŐ (MAĐARSKA)
1. Gyorgy Gemesi, gradonačelnik
2. Eva Nanasi, generalni sekretar
3. Csaba Peterfi, šef Kabineta

GRAD NOVI PAZAR (SRBIJA)
1. Meho Mahmutović, gradonačelnik
2. Mirsad Jusufović, gradski vijećnik
3. Aladin Imamović, član Kabineta gradonačelnika Novog Pazara 

GRAD PULA (HRVATSKA)
1. Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika

GRAD ZAGREB (HRVTSKA)
1. Harun Omerbašić, posebni viši savjetnik gradonačelnika

GRAD DUBROVNIK (HRVTSKA)
1. Šemsudin Brković, predstavnik Bošnjačke nacionalne zajednice
2. Namik Bakšić, predstavnik Bošnjačke nacionalne zajednice
3. Vlatko Komarica, predstavnik Kluba Sarajlija iz Dubrovnika

GRAD PODGORICA (CRNA GORA)
1. Časlav Vešović, zamjenik gradonačelnika
2. Boris Mugoša, zamjenik gradonačelnika

Uz NAPOMENU da će izaslanstvo Dubrovnika u nedjelju 5. travnja odati počast i položiti cvijeće na mostu stradanja heroina Suade Dilberović i Olge Sučić, upamćenih po hrabrosti i odlučnosti da u mirnim demonstracijama, 1992. godine, zajedno sa svojim sugrađanima, zaustave zlo koje se nadvilo nad njihovim Sarajevom.

U ovom svečanom trenutku za naš grad i njegove građane, s nama će biti i dobitnici priznanja Počasni građanin grada Sarajeva:

1. gđa. Florens Hartmann,  francuska novinarka i književnica; glasnogovornica i savjetnica Karle del Ponte, za Balkan glavne tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu;

2. g. Manel Vila, promotor Fondacije „District 11 city to city“ i uposlenik Gradske uprave Grada Barcelone – Distrikt 11 je bila 11 općina u Barceloni koja se zvala Sarajevo, jer je jedan dio proračuna Grada Barcelone za vrijeme agresije išao za pomoć Sarajevu.
Sa Vilom u Sarajevo dolazi oko 90 zaslužnih građana Barcelone, Girone, Ljeide, i drugih gradova iz Katalonije, koji su u prethodnih 20 godina izravno i neizravno sudjelovali u pomaganju građanima Sarajeva tijekom njegove opsade 1992.-1995. godine i njegove obnove od 1996. godine pa sve do danas.
Značajna uloga i doprinos spomenutih građana iz Katalonije ogleda se u osiguranju i dostavljanju Sarajevu i BiH preko 1.500 tona razne materijalne pomoći (odjeće, obuće, hrane, lijekova i dr.) tijekom rata, a kao kuriozitet i dopremanje satelitskog telefona (1994. g.) kojim je osigurana veza s Europom i Amerikom u vrijeme totalne blokade Sarajeva. Obnova olimpijskog naselja Mojmila, Zetre, i mnogi drugih projekata prilikom obnove Sarajeva je zasluga naših dragih prijatelja iz Katalonije i njihovih sugrađana koji su nesebično pomagali i doprinosili obnovi našeg glavnog grada.

Za gđu. Hartman i gdin. Vilju gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić upriličit će zajednički prijem u prostorijama Gradske uprave u petak, 03. travnja u poslijepodnevnim satima, a o čemu smo vas već obavijestili.

U utorak, 7. travnja, u prostorijama Gradske uprave, gradonačelnik prof. Komšić upriličit će zajednički prijem za gradonačelnike Bad Ischla i Gödöllő s obzirom da su ova dva grada (Bad Ischle i  Gödöllő) pobratimi.
Gradonačelnici Sarajeva, Bad Ischla i Gedele po prvi put su uspostavili odnose prošle godine, na prigodnim manifestacijama povodom obilježavanja stote godišnjice objave odnosno početka Prvog svjetskog rata. Susretom u Sarajevu žele razgovarati o konkretnijim vidovima suradnje.

Gradonačelnik prof. Komšić će se, također, u utorak sastati i s gradonačelnikom Ljubljane, g. Zoranom Jankovićem, kako bi razgovarali o intenziviranju suradnje dviju prijestolnica.