Višečlana delegacija njemačkog grada Friedrichshafena danas je posjetila Općinu Novo Sarajevo, gdje ih je primio predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo dr. Igor Gavrić i načelnik Općine Nedžad Koldžo sa saradnicima. Povod posjete delegacije Friedrichshafena je višegodišnja uspješna prijateljska saradnja sa Sarajevom, te posjeta Domu zdravlja „Omer Maslić“ u čiju su obnovu i opremanje Uprava i građani Friedrichshafena uložili 800.000 eura, a koji se nalazi na području ove općine.

U svom obraćanju, predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Gavrić i općinski načelnik Koldžo zaželjeli su dobrodošlicu prijateljima iz Friedrichshafena, zahvalili se na svemu što su do sada uradili za Sarajevo i Općinu Novo Sarajevo, a naročito kada je u pitanju Dom zdravlja „Omer Maslić“, te iskoristili priliku da u ime građana Novog Sarajeva i više od 45.000 pacijenata ove zdravstvene ustanove kandiduju problem prilaza višim spratovima ambulante osobama sa poteškoćama u razvoju, invalidnih lica i majki sa djecom, u cilju zajedničkog prevazilaženja istog ugradnjom lifta u postojeći objekat.

Dogradonačelnik Friedrichshafena dr. Wolfgang Sigg uvažavajući zahtjeve Općine Novo Sarajevo, Doma zdravlja „Omer Maslić“, građana, te pacijenata ove zdravstvene ustanove u ime Grada Friedrichshafena obećao je da će zajedno sa Udruženjem „Pro Sarajevo“ koje egzistira u ovom gradu, finansirati kompletan projekat ugradnje lifta.

Nakon prijema kod predsjedavajućeg OV Novo Sarajevo, dr. Wolfgang Sigg obratio se i vijećnicima Općinskog vijeća Novo Sarajevo, te načelniku i predsjedavajućem uručio monografiju iz Muzeja Zeppelina iz Friedrichshafena u znak zahvalnosti za dosadašnju uspješnu saradnju ove dvije lokalne samouprave.

Načelnik Koldžo u znak zahvalnosti za sve što je ovaj grad učinio za Općinu Novo Sarajevo, ali i projekat koji će se tek realizovati u cilju rješavanja gorućeg problema u objektu Doma zdravlja "Omer Maslić", dr. Sigg-u uručio je Zlatnu plaketu Općine Novo Sarajevo.