Tema Drugog svjetskog foruma urbanizma koji će se 2014. godine održati u Sarajevu bit će grad Istanbul što je i potvrdio njegov gradonačelnik, Kadir Topbaš, koji je inače arhitekta. Drugi svjetski forum urbanizma će značajno doprinijeti promovisanju Sarajeva i kao glavnog svjetskog grada urbanizma i multikulturalnosti u vrlo simboličnoj godini kada će Sarajevo biti Evropski most kultura. Ovo je rečeno na nedavno održanom sastanku Konstitutivne generalne skupštine Asocijacije za sarajevske urbanističke forume (AFUS).

Naime, ranija asocijacija pod nazivom „Paris.Metro.Sarajevo“ promijenila je svoj naziv i statut u Asocijaciju za sarajevske urbanističke forume (AFUS), koja će djelovati pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva za grad Francuske, Grupa prijateljstva Francuska – Bosna i Hercegovina, Nacionalne skupštine i Senata Francuske, Ambasade R Francuske u BiH i Ambasade Bosne i Hercegovine u Francuskoj. Za predsjednika Asocijacije je izabran Nigel Atkinson, a za počasne predsjednike Alija Behmen, Jean-Pierre Duport, Francois Lamy, Marcel Rogemont i Almir Šahović.

Na sastanku je također razmatran Izvještaj o održanom Prvom svjetskog foruma urbanizma, koje će Sarajevo pozicionisati kao svjetski centar urbanizma i arhitekture i u kojem će se svake dvije godine okupljati svjetski stručnjaci i raspravljati o aktuelnim temama.

Prvi sarajevski urbanistički forum nazvan “Sarajevo dočekuje Veliki Pariz”, održao se  06. do 09. septembra, uz učešće više od 600 svjetskih urbanista, arhitekata, eksperata za zaštitu okoliša itd. Tokom Foruma održane su četiri konferencije o temama: ambicije Projekta, Odnos kulture i kulturnog nasljeđa, Izazovi modernog transporta i Koncept moderne metropole, te izložbe i filmske projekcije.