Na današnjem prijemu delegacije Grada Madrida kod gradonačelnice Sarajeva izražena je spremnost glavnog grada Kraljevine Španije da se bratimi sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine. Delegaciju je predvodio Ignacio Nino Perez, glavni koordinator za privredu u Gradu Madridu koji je gradonačelnici Sarajeva prenio poziv gradonačelnika Madrida g.Alberta Ruiz-Gallardón Jiméneza da krajem sljedećeg mjeseca zvanično posjeti ovaj grad.

G.Perez, također, pozvao je gradonačelnicu Borovac da tom prilikom učestvuje i na međunarodnoj konferenciji OECD-a "Kakve politike trebaju da vode gradovi u eri globalizacije? Preispitivanje dosadašnje urbane politike".

Tom prilikom dvoje gradonačelnika potpisali bi Sporazum o bratimljenju Gradova Sarajeva i Madrida. "Spremni smo da pomognemo Sarajevu da se kao grad lider u BiH razvija poput Madrida, koji to čini dvostruko brže u odnosu na ostale gradove u Evropi. Također, želimo doprinijeti turističkom razvitku Sarajeva koji za to ima izvanredne potencijale.", naglasio je Perez koji je dodao kako će Madrid pronaći modalitete svoga uključivanja u već obećanu finansijsku pomoć Vlade Španije obnovi sarajevske Vijećnice.

Prijemu je prisustvovao i španski ambasador u BiH Nj.E. Jose Maria Castroviejo y Bolivar koji je rekao kako Ambasada snažno podržava inicijativu za bratimljenje Madrida i Sarajeva koja ima veliki potencijal i građanima ova dva grada samo će donijeti velike koristi.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac sa zadovoljstvom je prihvatila poziv gradonačelnika Jiméneza da posjeti Madrid i istakla kako će joj biti čast da potpiše Sporazum o bratimljenju dva glavna grada, te izrazila uvjerenje da će i Gradsko vijeće Grada Sarajeva na isti način prihvatiti inicijativu Madrida. "Sarajevo u Španiji već ima pobratima, a to je Grad Barcelona sa kojim postoji izvaredna saradnja. Međutim, bratimljenje sa Gradom Madridom samo će potvrditi prijateljstvo koje imaju naše dvije zemlje.", istakla je gradonačelnica Borovac koja je i ovu priliku iskoristila da se Kraljevini Španiji i njenom narodu zahvali za svu pomoć i podršku Sarajevu i BiH u vrijeme agresije, ali i u postratnom vremenu.

Izvor: Gradska uprava