Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, rezidentni predstavnik UNDP za Bosnu i Hercegovinu Yuri Afanasiev i voditelj GTZ – Otvorenog regionalnog fonda za energiju za jugoistočnu Evropu Rupp Hartwig danas su potpisali Sporazum o pružanju podrške Gradu Sarajevu u uvođenju sistema upravljanja energijom i implementaciji obaveza iz Povelje gradonačelnika Evropske unije. “Ovim projektom Grad Sarajevo želi postati primjer najbolje prakse za unapređenje energetske efikasnosti i smanjenja štetnih utjecaja na okoliš. Posebno se to odnosi na javne usluge (škole, fakultete, državne i javne ustanove), gdje bi se racionalnim pristupom uštedjelo za jednu malu centralu ili proizvodni pogon – istaknuo je gradonačelnik Behmen, te ovom prilikom zahvalio u ime Grada Sarajeva predstavnicima UNDP i GTZ na podršci ovome projektu. 

Behmen je dodao da je u okviru Gradske uprave formiran savjet koji se bavi isključivo ovim pitanjima, a u toku je i izrada Akcionog plana za održivu energiju. „Osigurat ćemo i adekvatan prostor u vidu info-centra u kojem će naši sugrađani moći dobiti sve potrebne savjete i informacije koje se odnose na racionalno korištenje energije“, kazao je gradonačelnik.

Rezidentni predstavnik UNDP za BiH Yuri Afanasiev je iskazao zadovoljstvo što će i UNDP u BiH kao partner pomoći u realizaciji projekta u domenu povećanja energetske efikasnosti. UNDP u BiH pokrenut će “know-how” aktivnosti, te donirati računarsku opremu i softver koji je potreban za utvrđivanje potrošnje energije.

Rupp Hartwig, voditelj GTZ – Otvorenog regionalnog fonda za energiju za jugoistočnu Evropu, koji je podržao ovaj projekat, kazao je da gradovi imaju veliku ulogu u funkcioniranju sistema upravljanja energijom, pogotovo glavni gradovi. Hartwig je, također, podsjetio da Sarajevo zajedno sa gradovima: Zagrebom, Skopljem, Podgoricom i Frajburgom radi na implementaciji projekta energetske efikasnosti u cijeloj regiji.

Gradonačelnik Behmen danas je potpisao i “Izjavu o politici upravljanja energijom i zaštiti okoliša grada Sarajeva”, kojom je istaknuto strateško opredjeljenje Grada Sarajeva da postigne visoku efikasnost korištenja energije i zaštite okoliša: kao što je smanjenje troškova energije od 5 % svake godine i smanjenje emisije stakleničkih plinova tokom sljedećih pet godina; potom upravljanjem troškova za energiju poboljšati ekonomsku efikasnost u objektima, poboljšati produktivnost i radne uvjete za zaposlene, te kontinuirano raditi na očuvanju okoliša.