Grad-Sarajevo-će-finansirati-obnovu-fasade

Grad Sarajevo će finansirati obnovu fasade na zgradi Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas gradonačelnik Abdulah Skaka koji je sa zamjenikom Milanom Trivićem i saradnicima posjetio ovu instituciju od državnog značaja.

Za ovu svrhu, u budžetu Grada izdvojena su sredstva od 100.000 KM, a radovi će započeti sa novom građevinskom sezonom.

„Naša želja je da stavimo u funkciju sve objekte od kulturno-historijskog značaja u Sarajevu. Jedan od najznačajnijih takvih objekata za nas je Historijski muzej BiH kojem smo danas dodijelili grant od 100.000 KM za početno saniranje ovog veleljepnog objekta, arhitektonskog čuda u Sarajevu. On je u ovom trenutku oronuo, ali naša historija nije. Kao građanin Sarajeva sramota me je zaista da ovaj objekt izgleda ovako“, rekao je gradonačelnik Skaka poslije susreta sa direktoricom Historijskog muzeja Elmom Hašimbegović.

Potpis muzeja (4)

Prema riječima gradonačelnika, ovaj projekt nastavak je uspješne saradnje Grada i Historijskog muzeja BiH, ali on označava i početak dobre prakse investiranja i pomaganja važnim kulturnim i historijskim institicijama, a koja će se provoditi i ubuduće.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović zahvalila se gradonačelniku Skaki i Gradskoj upravi navodeći da se radi o prvoj fazi obnove zgrade Historijskog muzeja.

„Ovo je vrlo konkretan korak Grada Sarajeva i iskreno se zahvaljujemo na tome. Nadamo se da će ovo voditi ka dugoročnoj saradnji između Gradske uprave i muzeja. Očekujemo da će radovi započeti već na proljeće“, dodala je Hašimbegović.