Svečanom ceremonijom u sklopu koje su predviđene umjetničke izložbe, muzički program, video-mapping, dječije radionice i perfomanse, večeras (četvrtak) 28.05.2015. godine u 18.00 sati u Historijskom muzeju, otvorit će se međunarodni forum pod nazivom „Reactivate Sarajevo“. U cilju predstavljanja i oživljavanja potencijala grada Sarajeva, na Forumu, koji će trajati do 31.05.2015.g., obrađivat će se teme poput urbanog planiranja, kulturno-historijskog naslijeđa, energetske efikasnosti, ekologije i održivog turizma, gradskog saobraćaja, infrastrukture na olimpijskim planinama, projekta Sarajevo Smart City i dr.

U petak, 29.05.2015. godine u 10.00 sati, u Domu mladih Skenderija, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer i pomoćnica gradonačelnika za urbano planiranje, Nedreta Komarica, će pozdraviti učesnike Foruma u ime Grada Sarajeva kao počasnog pokrovitelja ovog značajnog događaja.

Pomoćnica gradonačelnika g. Komarica će imati i obraćanje na temu „Potencijali i izazovi grada Sarajeva“, u sklopu koje će predstaviti aktuelne razvojne projekte Grada Sarajeva: izgradnju prve biciklističke staze, Projekat revitalizacije Trebevićke žičare, Projekat postavljanja informativnih tabli sa nazivima tramvajskih stajališta, ozvučenje najfrekventnijih raskrsnica, aktivnosti Mreže energetski efikasnih  glavnih gradova u jugoistočnoj Evropi, čiji je član Grad Sarajevo, kao i dinamiku priprema za 13. Evropski omladinski olimpijski festival EYOF 2017., i Sarajevo kao sve privlačnija turistička destinacija.

Finansiran od strane Švicarske nacionalne znanstvene fondacije (SNSF) i Švicarskog ministarstva vanjskih poslova (EDA) preko Švicarske ambasade u Sarajevu, Forum organizuje Urban-Think Tank, Katedra arhitekture i urbanog dizajna na ETH Zurich, u saradnji sa internacionalnim i lokalnim partnerima, kao priliku za susrete, razmjenu i iniciranje novih ideja i tehnologija.

Pozivamo Vašu ekipu da medijski poprati ovaj događaj i o njemu obavijesti javnost