Grad Sarajevo će od 9. do 11. septembra ove godine biti domaćin Međunarodnog susreta za mir, uz učešće stotine vjerskih lidera svih konfesija i uglednika iz svijeta kulture i politike iz više od 60 zemalja. Riječ je o najvećem religijskom, kulturnom i političkom poslijeratnom skupu u Sarajevu, na kojem će se razmatrati goruća pitanja savremenog društva, suživota i mira. Tim povodom danas je održana press konferencija u dvorani koja je primila Ivana Pavla II za njegova posjeta Sarajevu 1997. godine, u zgradi Vrhbosanske katoličke bogoslovije. Organizator ovog međunarodnog susreta je Zajednica sv. Egidio (Communita di Sant\’Egidio), u saradnji sa Vrhbosanskom bogoslovijom Sarajevo, Islamskom zajednicom u BiH, Pravoslavnim patrijarhatom i Jevrejskom zajednicom BiH. Inicijativa je podržana i potpomognuta od strane institucija Bosne i Hercegovine, među kojima je i Grad Sarajevo koji je počašćen što je izabran za domaćina, te u budžetu osigurao sredstva za podršku organizacije ovog značajnog međunarodnog događaja.

Prema riječima nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije, kardinala Vinka Puljića ovaj susret će se odvijati na više razina: na religioznoj u sklopu koje će se održati zajednička molitva za mir, potom na kulturnoj i znanstvenoj koja uključuje seriju tematskih panela i okruglih stolova i na političkoj razini, s ciljem da iz Sarajeva krene poruka mira, te se proširi po cijelom svijetu i među svim narodima.

„Rat je protiv religija i protiv ljudi. Ratovi nisu ništa riješili. Jedino moguće rješenje je ono koje se rađa iz dubine našeg srca, a to je mir. Neophodno je da se sastajemo, da razgovaramo kako bi se bolje upoznali, prihvatili i poštivali jedne druge i gradili bolju budućnost“, istakao je Vincenzo Paglia, predsjednik Biskupske konferencije Umbrije Zajednice sv. Egidio, te dodao da se nada da će Sarajevo biti početak stoljeća mira.

U ime Srpske pravoslavne crkve Irinej episkop Bački je čestitao na ovoj inicijativi te istaknuo: „Radujem se što će se ovaj skup održati u Sarajevu i što ćemo svi zajedno, poštivajući jedni druge, uraditi nešto što je od životne važnosti za naše vrijeme, ali i za vrijeme koje dolazi i prema kojem imamo odgovornost“.

Emir Kovačević je izrazio spremnost Islamske zajednice u BiH da pomogne u organizaciji ovog izuzetno važnog događaja kako za Sarajevo tako i za Bosnu i Hercegovinu, u godini kad obilježavamo 20. godina od početka tragičnog rata i opsade našeg grada.

Elma Softić-Kaunitz je kazala da Jevrejskoj zajednici BiH i jevrejskoj opštini Sarajevo čini zadovoljstvo što će biti dio ovog velikog događaja. „Želim da ovaj skup bude konstruktivan, da se što bolje upoznamo i razumijemo i da omogućimo drugima da shvate šta nas to muči i pomognu kako bi mogli da prevaziđemo naše probleme“, naglasila je Elma Softić-Kaunitz.

„Privilegija mi je biti danas s vama i biti dio ove velike inicijative. Vjerujem da će ovaj septembarski skup od Sarajeva napraviti glavni grad dijaloga mira u 2012. godini“, kazao je ambasador Italije u BiH, Nj.E. Raimondo de Cardona, te ukazao na bezrezervnu podršku Ambasade i Vlade Italije ovome projektu.

Današnjoj press konferenciji u ime Grada Sarajeva prisustvovala je Dragana Solaković, pomoćnica gradonačelnika.