Gradonačelnik Sarajeva prof.dr. Ivo Komšić i direktor Fonda IKRE dr. Smajo Halilović potpisali su danas Ugovor za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila – žrtava rata ovog fonda, a koja se nalaze u izuzetnoj socijalnoj potrebi. Vrijednost ugovora je 200.000 KM, a stipendiju će dobiti 221 učenik osnovnih i srednjih škola. Visina stipendije je 100 KM mjesečno, a isplaćivat će se za devet mjeseci školske 2014./2015. godine.  „Grad Sarajevo u kontinuitetu već sedmu godinu stipendira članove ovog fonda“,  kazao je gradonačelnik Komšić, te dodao da je Gradska uprava Grada Zagreba, na čelu sa gradonačelnikom Milanom Bandićem i ovegodine planirala u svom budžetu sredstva za odlazak 150-oro djece Fonda „IKRE“ na edukativno-rekreativno putovanje u Hrvatsku.

Zahvalivši Gradu Sarajevu i gradonačelniku Komšiću, direktor Halilović je istaknuo da ove stipendije idu u prave ruke: „Pomoći će kako u školovanju, tako i u poboljšanju uslova života ove djece koja uglavnom potječu iz socijalno ugroženih kategorija“.

Halilović se u ime roditelja i djece ovog fonda zahvalio i na svesrdnoj pomoći gradova Sarajeva i Zagreba, kojom se i ove godine omogućuje da djeca provedu ljeto u Hrvatskoj. „Putovanje je prošle godine organizovano u dva termina po 50 djece, gdje je djeci osiguran prijevoz, smještaj, obroci i radionice. Sva djeca su bila prezadovoljna organizovanim putovanjem”, kazao je direktor Halilović.

Na današnjem prijemu prisustvovali su učenici – stipendisti i njihovi roditelji, koji su gradonačelniku Komšiću i njegovom pomoćniku Ramizu Kadiću, koji u okviru svoje službe realizuje ovaj projekat, uručili Zahvalnice.