Grad-Sarajevo-nastavlja-podržavati-rad-Udruženja-novi

Grad Sarajevo i u ovoj godini podržao je rad Udruge slijepih Kantona Sarajevo i Knjižnice za slijepe i slabovidne osobe BiH. Tim povodom, gradonačelnik Skaka obišao je danas Udrugu slijepih KS čiji ga je predsjednik, Fikret Zuko, upoznao s aktivnostima, ali i problemima s kojima se ova populacija suočava. Udruga slijepih KS je osnovana 1948. godine kao prva udruga ovog tipa.

Gradonačelnik je potom obišao i Knjižnicu za slijepe i slabovidne osobe u BiH i s direktorom Sakibom Plehom potpisao Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz Proračuna Grada Sarajeva za 2018. godinu u svrhu unaprijeđenja knjižničnog fonda za slijepe i slabovidne osobe.

Knjižnica raspolaže knjižnim fondom od 27.000 jedinica u tehnikama za slijepe – na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici.
Osnovana 1972. godine, Knjižnica za slijepe i slabovidne osobe u BiH od 1995. godine djeluje kao javna ustanova u području kulture od državnog značaja. Knjižnica je jedinstvena institucija ove vrste u BiH koja slijepim i slabovidnim osobama, njima dostupnim tehnikama, osigurava i pozajmljuje knjižničnu građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

Podsjećamo, Grad Sarajevo je prva domaća institucija koja je prilagodila svoju službenu web stranicu slijepim i slabovidnim osobama, te osobama s invaliditetom. Svi tekstualni sadržaji sa službene internet prezentacije Grada Sarajeva su dostupni i u formi koja je prilagođena za korištenje i ovoj populaciji.