Još jedan istinski Bosanac i Hercegovac nas je napustio. Sa tugom i žaljenjem smo primili vijest da je Dragutin Braco Kosovac, legenda Sarajeva i Bosne i Hercegovine, zauvijek otišao. Iako daleko od javnosti, ophrvan teškom bolešću, građanima i građankama Sarajeva, i svima onima koji vole i poštuju Sarajevo, mnogo je značilo prisustvo njegove jedinstvene životne snage i volje. Ali, desilo se neminovno, i, tek sada, bez daha ostavlja praznina koju donosi Bracin odlazak. Ništa drugačije se ne može ni očekivati kada je u pitanju Braco Kosovac, čovjek čija biografija izaziva poštovanje i predstavlja životni uzor kojem treba težiti. Smrću Dragutina Brace Kosovca Grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina ostali su bez izuzetnog čovjeka, antifašiste, istaknutog privrednika, političkog radnika i sportiste.

Braco Kosovac kao veliki čovjek, humanista i izuzetan prijatelj, svojim neumornim radom i moralnim načelima obilježio je vrijeme u kojem je živio. Vedrog duha, uvijek otvoren i komunikativan, promovirao je vrijednosti Sarajeva, te bio pokretač i podrška brojnih značajnih događaja u našem gradu. Kao istinski demokrata i borac, Braco je svojim nezavisnim otvorenim duhom, samopouzdanjem i upornošću, ali i svojom ljubavlju i privrženošću prema Sarajevu, značajno doprinosio boljitku svojih sugrađanki i sugrađana.

Dragutin Braco Kosovac je bio čovjek dijaloga, istrajne i nepokolebljive energije, koji je uvijek apelovao na razum, u plemenitoj misiji izgradnje povjerenja i razumijevanja među narodima na ovim prostorima. Dobitnik Šestoaprilske nagrade, simbol zajedničke borbe svih građanki i građana Sarajeva protiv opsade i agresije, Dragutin Braco Kosovac postao je i zauvijek će biti dio bogate, znamenite i prkosne historije grada Sarajeva i zbog toga nam je bila privilegija što smo ga imali kao sugrađanina, učitelja i lidera.