Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktorica Fonda IKRE Enisa Rustempašić danas su, u prostorijama Gradske uprave, potpisali Ugovor za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila – žrtava rata ovog fonda, a koja se nalaze u izuzetnoj socijalnoj potrebi. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Ranko Čović,  pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje Ramiz Kadić, te jedan broj učenika-stipendista sa roditeljima. Vrijednost ugovora je 200.000 KM, a stipendiju će dobiti 221 učenik, od toga 120 osnovaca i 101 srednjoškolac.  Visina stipendije je 100 KM mjesečno, a isplaćivat će se za devet mjeseci 2013. godine.

„Grad Sarajevo već šestu godinu u kontinuitetu stipendira članove ovoga fonda, u cilju školovanja i poboljšanja uslova života djece boraca i civilnih žrtava rata, koja uglavnom potječu iz višečlanih porodica. Istina, ovo nije veliki iznos jedne stipendije, ali naša namjera je iskrena i sigurno ćemo nastaviti i ubuduće sa podrškom, kako bi ovi mladi ljudi znali da nisu zaboravljeni. Također, želimo pomoći mladim ljudima da steknu kvalitetno obrazovanje koje predstavlja temelj razvoja bolje i uspješnije kako njihove, tako i budućnosti ovoga grada i zemlje“, istaknuo je Ivo Komšić i, ovom prilikom, zahvalio se Fondu Ikre, koji svojim djelovanjem od 1993. godine, pomaže djeci pri obrazovanju, zapošljavanju, liječenju, ljetovanju…

Direktorica Fonda IKRE Enisa Rustepašić se u ime stipendista i njihovih roditelja zahvalila gradonačelniku Komšiću i Gradskom vijeću, izrazivši uvjerenje da će stipendije biti podstrek da djeca još bolje uče. Zamjenik gradonačelnika Ranko Čović je istaknuo da su ova djeca svojim predanim radom i uspjehom i u vannastavnim aktivnostima uistinu zaslužila stipendije.

„Ove stipendije za nas roditelje nisu samo simbolički dar, one za nas predstavljaju nešto veliko“, poručio je Jusuf Kulenović, otac jednog od stipendiste – Envera Kulovića, učenika prvog razreda Medicinske škole.