Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, zajedno s predsjedavajućim Gradskog vijeća Suljom Agićem i njegovim zamjenikom Gradimirom Gojerom, danas je u prostorijama Gradske uprave upriličio prijem za višečlanu delegaciju austrijskog grada Innsbrucka, predvođenu gradonačelnicom Christinom Oppitz Plorer. U zajedničkoj izjavi za medije gradonačelnik Komšić je istaknuo da dva olimpijska grada, dva grada prijatelja, Sarajevo i Innsbruck, obilježavaju 35. godina prijateljskih partnerskih veza.

“Dosadašnja saradnja ostvarena je u oblasti nauke, obrazovanja i sporta. Sarajevo tokom priprema za XIV ZOI \’84 razmjenjivalo je iskustva sa Innsbruckom, koji ima sličan geografski položaj kao i naš grad. Stoga će nam pomoć ovog olimpijskog grada biti dragocjena i u organizaciji 13. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, čiji će domaćini biti Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru 2017. godine“, kazao je Komšić.

Gradonačelnica Innsbrucka Christine Oppitz Plorer, partnerstvo s Gradom Sarajevom smatra veoma značajnim: „Za svog mandata sam već drugi put u Sarajevu, s kojim nas povezuje sport, obrazovanje, platforma međureligijskog dijaloga, a u budućnosti vjerujem da nas očekuje intenzivnija saradnja i u oblasti kulture“, kazala je gradonačelnica Innsbrucka.

Gradonačelnik Komšić je goste iz Innsbrucka tokom današnjeg prijema upoznao sa razvojnim projektima Grada Sarajeva, poput izgradnje biciklističke staze, revitalizacije Trebevićke žičare, projekta zvučne signalizacije, kao i sa pripremama oko Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF).

Tokom boravka u Sarajevu, delegacija Innsbrucka, posjetit će Vijećnicu, Olimpijski bazen Otoka, Tunel spasa te olimpijske planine.