Grad Sarajevo će od 25. do 29. septembra ove godine biti domaćin 30. Generalne skupštine međunarodne asocijacije „Gradovi glasnici mira“ (IAPMC).

Riječ je o jednom od najznačajnijih susreta gradonačelnika i drugih predstavnika lokalnih vlasti evropskih i svjetskih gradova nositelja poruke mira, članova ove UN-ove asocijacije.

„Ponosni smo na činjenicu da će se u Sarajevu, nakon 2009. godine, po drugi put održati Generalna skupština ove ugledne asocijacije, i to 30. jubilarna. Za nas je to čast i priznanje. Sarajevo je prepoznato kao grad, koji svojom otvorenošću i opredjeljenošću za svakodnevno prakticiranje i zagovaranje mira i nenasilja, može snažno uticati na razvijanje danas tako potrebnog dijaloga među gradovima, državama i njihovim građanima“, istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Ovaj međunarodni događaj, prema Skakinim riječima, je i idealna prilika za uspostavljanje saradnje, razmjenu mišljenja i iskustava, kao i za stvaranje novih prijateljskih veza.

„U Sarajevo prvi put stižu predstavnici Grada Coventry-a iz Velike Britanije. To je prvi grad s kojim se Sarajevo pobratimilo davne 1957. godine. Bit ćemo u prilici da se zahvalimo gradonačelniku Grada Morphou-a sa Kipra na donaciji za našu Vijećnicu. Sastat ću se i sa gradonačelnikom Aušvica, grada koji je zainteresiran za uključivanje Sarajeva u realizaciju projekta – Aleja sjećanja“, kazao je Skaka.

U fokusu učesnika Skupštine Asocijacije, bit će teme: Promocija kulture mira u 21. stoljeću, nasuprot kulture rata koja je obilježila 20 stoljeće; UN ciljevi održivog razvoja: Učiniti gradove inkluzivnim, sigurnim, prilagodljivim i održivim.

Skupština će obraditi i aktualnu temu migracije stanovništva i ulogu gradova i njihovo djelovanje na  posljedice ovog fenomena, i na gradove i na migrante.

Prema službenom protokolu, ovaj susret velike porodice gradova prijatelja i glasnika mira, završit će usvajanjem Sarajevske deklaracije 2019, kao doprinos misiji u izgradnji zajedničke budućnosti solidarnosti i mira evropskog i svjetskog civilnog i demokratskog društva.

Učesnici Generalne skupštine IAPMC prisustvovat će otvorenju izložbe Međunarodnog salona antiratne karikature u Historijskom muzeju BiH, posjetiti i upoznati se sa mandatom i značajem Informativnog centra o MKSJ Sarajevo u Vijećnici, te obići kulturno-historijske znamenitosti našeg glavnog grada.