Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić održao je danas press konferenciju na kojoj je prvi put predstavljen zvanični program „Sarajevo – evropski most kultura 2014.“ povodom obilježavanja sarajevskog atentata i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, 30 godina od održavanja XIV zimskih olimpijskih igara, 30 godina međunarodnog Festivala „Sarajevska zima“, 20 godina Sarajevo Film Festivala, zvaničnog otvorenja obnovljene Vijećnice… „U 2014. godini Sarajevo je u centru svjetske pažnje kao kulturni, sportski i turistički centar Evrope i svijeta, i zahvaljujući udruženom naporu svih naših institucija mi ćemo to i biti. Grad Sarajevo će u partnerstvu sa domaćim i međunarodnim institucijama objedinjavati, usmjeravati i koordinirati svim dešavanjima planiranim u jubilarnoj 2014“, naglasio je prof. Komšić.

Istaknuvši da je kao gradonačelnik ali i građanin Sarajeva ponosan što će bh. prijestolnica tokom jubilarne 2014. godine biti evropska i svjetska pozornica brojnih kulturnih, memorativnih, znanstvenih i sportskih manifestacija, prof. Komšić je kazao: „Sarajevo je simbol početka i kraja 20. stoljeća, koji je bio dramatičan, ali i izraz nade i uvjerenja da će 21. stoljeće biti period mira, plodne saradnje različitih zajednica”. Zato želimo, poručuje prof. Komšić, svi zajedno iz Sarajeva poslati poruku mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga. „Sarajevo će opet biti mjesto prema kojem će se okrenuti cijeli svijet. Mediji će omogućiti da Sarajevo uđe u većinu domova u Evropi i svijetu, kako bi se uvjerili da je Sarajevo otvoren grad, grad tolerancije, grad gostoljubivih i susretljivih ljudi, grad koji je uvijek bio mjesto susreta kultura i civilizacija“, rekao je gradonačelnik.
 
„Mi želimo pokazati da Sarajevo ima drugačiju perspektivu od ratne: da su Sarajevo i BiH ipak uspjeli sačuvati onu svoju duhovnost koja ih je krasila i radi čega je Sarajevo jedna od 10 najpoželjnijih turističkih destinacija u svijetu. Vi znate da su Sarajlije ocijenjene kao najgostoljubiviji građani jednog glavnog grada. Ubijeđen sam da će naši građani i dalje biti otvoreni i srdačni prema svima koji će ove godine doći u Sarajevo, i da ćemo pokazati da i dalje čuvamo ono što je krasilo našu zemlju i grad – zajednički život različitih kultura, tradicija i religija. Sarajevo je, to sad možemo slobodno reći, jedino mjesto na svijetu gdje je došlo do kohabitacije ovih razlika, i kulturnih i civilizacijskih i religijskih. Sarajevo je jedino mjesto gdje se građanski identitet sastojao u tome što je uključivao identitet drugog koji je različiti. To na svijetu nigdje ne postoji. Cijeli svijet traga za takvim modelom života i ne može da ga nađe. Moramo pokazati da smo još to što smo bili, da to još uvijek čuvamo“, istaknuo je Komšić, te dodao da su te poruke važne za mlade ljude, koje trebamo odgajati sa novom pozitivnom sviješću, univerzalnim vrijednostima i novim otvorenim perspektivama.

Sekretar Gradske uprave Elvir Hadžiahmetović je ukratko iznio program manifestacija, kojim će se obilježiti važni datumi u historiji ovoga grada, počev od 30. godina 14. ZOI ’84. i međunarodnog Festivala „Sarajevska zima“, otvaranja obnovljene Vijećnice, obilježavanja 100 godina od sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata do obilježavanja 20. godišnjice Sarajevo Film Festivala.

U sklopu projekta „Slavimo olimpizam – Olimpijski sportski vikend“, koji će Grad Sarajevo realizovati u saradnji sa OK BiH i Istočnim Sarajevom, u dane vikenda 31. januar-2. februar, na Bjelašnici i Jahorini, održat će se revijalne skijaške trke za djecu uz druženje sa bh. olimpijcima, a u dvorani „Juan Antonio Samaranch“ međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju. „Na dan održavanja Olimpijade, 7. februara, naši najmlađi stanovnici će biti u prilici da besplatno kližu na Zetri u dva termina (od 11.30 do 13.00 i od 16.00 do 18.30 sati), što će biti poklon gradonačelnika prof. Komšića i Grada Sarajeva. U večernjim satima, upriličit ćemo i otvaranje izložbe \’Slavimo olimpizam\’ bh. umjetnika u Umjetničkoj galeriji BiH“, kazao je Hadžiahmetović.

Posebno i spektakularno iznenađenje koje je Grad ove godine priredio svojim građanima i gostima jeste „Revija na ledu“. U naš grad prvi put nakon olimpijade 84.-te, dolaze svjetski olimpijski prvaci u umjetničkom klizanju Jayne Torvill i Christopher Dean, koji će na godišnjicu svoje pobjede, otplesati čuveni „Bolero“ u „Zetri“. Pored njih, na reviji će nastupiti i klizači, britanski šampioni – juniori iz Velike Britanije zajedno sa klizačima iz naše zemlje. Revija će označiti početak kampanje za izgradnju ledene dvorane, neophodne regiji Sarajevo, na kojoj će led biti deset mjeseci godišnje.

„Na Dan Evrope, 9. maja, svečano ćemo, nakon 18 godina, otvoriti Vijećnicu, koja predstavlja simbol stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva“, istaknuo je Hadžiahmetović.

Dodao je da sve ove manifestacije su dio programa obilježavanja 100. godišnjice od sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata: „Tokom juna održat će se koncert Bečke filharmonije u Vijećnici, svjetska premijera predstave Bernard-Hanry Levyja u Narodnom pozorištu, znanstveni skupovi, izložbe savremene umjetnosti, niz regionalnih koncerata, bit će predstavljeno 14 filmova "Mostovi Sarajeva“…. Gradovi prijatelji, Friedrichshafen i Beč upriličiti će izložbu Cepelina i izložbu “Dostojanstvo čovjeka”.

U partnerstvu sa prestižnom organizacijom Tour de Francea, održat će se i Sarajevo Grand Prix 2014., prva biciklistička utrka na našim prostorima, uz prisustvo jednog broja bivših pobjednika ove velike sportske manifestacije.

„S ponosom proslavljamo ove godine i 20. rođendan najpoznatijeg sarajevskog brenda, Sarajevo Film Festivala – internacionalne smotre filmske umjetnosti po kojoj je ovaj grad prepoznatljiv i cijenjen u svijetu“, istaknuo je sekretar GU Hadžiahmetović i zaključio da je druga polovina 2014. rezervisana za održavanje kulturnih manifestacija od interesa za Grad Sarajevo, kojima će se obilježiti 60 godina od potpisivanja Evropske konvencije o kulturi.    

NAPOMENA:Program obilježavanja godišnjica u 2014. godini, koji će se dopunjavati i mijenjati, možete pogledati web stranici sarajevo2014.com, a sve vaše upite vezane za izjave, gostovanja, intervju primat ćemo na mail adresu:sarajevo2014@sarajevo.ba