Grad Sarajevo je oficijelni pokrovitelj 4. WARM Festivala, koji će od 28. juna do 2. jula okupiti reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se u svom svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. U sklopu festivala održat će se konferencije, fotografske izložbe, filmske projekcije, radionice u Bošnjačkom institutu, Historijskom muzeju, Meeting Pointu, Akademiji likovnih umjetnosti, na Ajfelovom mostu…

Tim povodom danas je održana press konferencija u Meeting Pointu na kojoj je pomoćnica gradonačelnika Sarajeva Dragana Solaković istakla kako Grad Sarajevo baštini tradiciju festivalskog grada, grada kulture i mira.

2 uspravno

“Naš grad postaje centar turističke ponude značajne za Evropu i cijeli svijet, a samim tim ovo je tradicija gostoprimstva koju želimo održati. Građanima i posjetiteljima našeg grada želimo ponuditi što više kvalitetnog sadržaja, a WARM Festival zaista obogaćuje život našeg grada”, rekla je Solaković.

Osnivač i predsjednik WARM Fondacije Remy Ourdan rekao je kako je WARM Fondacija, koja je osnovana 2012. godine, na početku okupljala 25 ratnih reportera i osoba koje su izvještavale o opsadi u Sarajevu. Vremenom se širila, a danas okuplja historičare, istraživače, akademike, fotografe, umjetnike i sve one koji se bave konfliktom.

“Jednom godišnje se sretnemo u Sarajevu. Ovogodišnji program festivala je raznovrstan a naš krajnji cilj je otvaranje WARM Centra u Sarajevu”, kazao je Ourdan.

Ulaz na sva dešavanja tokom ovogodišnjeg WARM festivala je besplatan.