Kako smo informirani od ambasadorice BiH u Madridu Željane Zovko, sljedeći korak u postupku izručenja Veselina Vlahovića – Batka pravosudnim organima države BiH je angažiranje španjolskog advokata koji će u ime i za državu BiH zastupati interese i postupati pred španjolskim pravosudnim organima u ovom slučaju. Pored zahtjeva koji je prošle sedmice Ministarstvu pravde BiH uputio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen za što hitnijim postupanjem u ovom slučaju, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji će na idućoj sjednici Gradskog vijeća pokrenuti inicijativu da Grad Sarajevo, te četiri gradske općine, finansiraju pravni tim, odnosno advokata koji će zastupati interese BiH u postupku izručenja Vlahovića.

U skladu sa pozitivnim zakonima država BiH traži izručenje jednog od najgorih ratnih zločinaca i ubica koji je uživao u ubijanju i mučenju Sarajlija, međutim, minimalno što može Grad Sarajevo učiniti u ovom slučaju je da finansira advokata koji će zastupati državu BiH u ovom slučaju.

To je naša obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama kao i prema preživjelim Sarajlijama koji su prošli ratni pakao, mučenja i strahote. Sarajlije su punih 15 godina čekale hapšenje i dovođenje pred lice pravde ubice i silovatelja sa Grbavice, Vraca i Kovačića te bi prvo suđenje Batku za krađe i provale u Španiji bio veliki šamar kako žrtvama tako i svim Sarajlijama.

Tradicionalna sporost državnih organa, bar u ovom slučaju je za Sarajevo neprihvatljiva te stoga još jednom pozivamo na hitno postupanje Ministarstva pravde BiH i MVP BiH u ovom slučaju jer nedostatak finansijskih sredstava neće više biti izgovor za pasivnost.

Brzina je ono što je bitno u ovom postupku, brzina da se zločinac vrati na mjesto zločina, ali sa lisicama na rukama i da zasluženu kaznu dobije u zemlji a posebno u gradu čije je građane nemilosrdno ubijao 1992. i 1993. godine i gdje je postao paradigma ratnog zločina i nemilosrdnog ubice, za sve nas.

Sigurni smo da će bez obzira na sve političke razlike među nama u ovom slučaju sve Sarajlije biti jedinstvene.

       ZAMJENIK GRADONAČELNIKA
           SARAJEVA
         Igor Kamočaji