Pod počasnim pokroviteljstvom Grada Sarajeva, od 28. do 31.05.2015. godine, Sarajevo će biti domaćin međunarodnog foruma pod nazivom „Reactivate Sarajevo“. U cilju predstavljanja i oživljavanja potencijala grada Sarajeva, na Forumu će se obrađivati teme poput urbanog planiranja, kulturno-historijskog naslijeđa, energetske efikasnosti, ekologije i održivog turizma, saobraćaja, infrastrukture na olimpijskim planinama, projekta Sarajevo Smart Cityi dr.

U ime Grada Sarajeva, pomoćnica gradonačelnika za urbano planiranje, Nedreta Komarica će  u petak, 29.05.2015. godine u 10.00 sati, u Domu mladih Skenderija, pozdraviti učesnike Foruma, te u svom obraćanju na temu „Potencijali i izazovi grada Sarajeva“ predstaviti aktuelne razvojne projekte Grada Sarajeva: izgradnju prve biciklističke staze, Projekat revitalizacije Trebevićke žičare, Projekat postavljanja informativnih tabli sa nazivima tramvajskih stajališta, ozvučenje najfrekventnijih raskrsnica, aktivnosti Mreže energetski efikasnih  glavnih gradova u jugoistočnoj Evropi, čiji je član Grad Sarajevo, kao i dinamiku priprema za 13. Evropski omladinski olimpijski festival EYOF 2017., i Sarajevo kao sve privlačnija turistička destinacija.

Inače, u četvrtak 28.05.2015. godine u 18.00 sati u Historijskom muzeju Sarajevo, održat će se svečana ceremonija otvaranja Foruma koja predviđa umjetničke izložbe, muzički program, video-mapping, dječije radionice i perfomanse.

Finansiran od strane Švicarske nacionalne znanstvene fondacije (SNSF) i Švicarskog ministarstva vanjskih poslova (EDA) preko Švicarske ambasade u Sarajevu, Forum organizuje Urban-Think Tank, Katedra arhitekture i urbanog dizajna na ETH Zurich, u saradnji sa internacionalnim i lokalnim partnerima, kao priliku za susrete, razmjenu i iniciranje novih ideja i tehnologija.

Pozivamo Vašu ekipu da medijski poprati ovaj događaj i o njemu obavijesti javnost.