Grad-Sarajevo-podržao-manifestaciju-Evropsku-noć-istraživača-dvije-hiljade-sedamnaestoj.-u-BiH

Grad Sarajevo podržao je manifestaciju Evropska noć istraživača 2017. u BiH, koja će se održati 29. septembra u 17 sati na više lokacija u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Mostaru, Goraždu i Travniku u organizaciji Evropske unije. Riječ je o događaju koji promovira i popularizira nauku u Bosni i Hercegovini, te njenu važnost za razvoj cijelog društva.

noć istraživača 2

Gradonačelnik Skaka učestvovao je na danas održanoj press konferenciji zajedno sa predstavnicima Delegacije EU u BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za obrazovanje i nauku FBiH, te Općine Novo Sarajevo.

noć istraživača 6

„Drago mi je da je Grad Sarajevo domaćin jednom ovakvom projektu i nadam se da ćemo ubuduće našu saradnju uspješno dovesti do još višeg nivoa“, kazao je gradonačelnik Skaka, ističući posebnu važnost ove manifestacije za mlade.

U okviru Evropske noći istraživača 2017. u BiH posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe.

Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

sarajevo

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Europe, pa je tako prošle, 2016. godine održana u više od 300 europskih gradova, ukojima je preko milion građana slavilo nauku u jednoj noći. Od 2014. godine Noć istraživača je postala Europska noć istraživača pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.