Svečanost povodom dodjele nagrade \’\’Duško Kondor\’\’ za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti održana je danas u Poslovnom centru UNITIC u organizaciji NVO “Gariwo” Sarajevo, a već drugu godinu pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i Ambasade Kraljevine Norveške u BiH. Nagrada \’\’Duško Kondor\’\’ za građansku hrabrost ustanovljena je u čast i sjećanje na neumornog i beskompromisnog borca za građansku hrabrost i simbola građanske hrabrosti Duška Kondora.

“Život koji živimo u BiH potvrđuje nam da još nismo naučili lekciju koju je naš Duško platio životom. Svakog dana sve je veći broj naših sugrađana i sugrađanki koji ne vjeruju da mogu promijeniti nešto u društvu. Ovo je nešto što mi, ovdje prisutni, a i mnogi drugi koji danas nisu tu, ne možemo dozvoliti. Dio tog napora je i ova današnja svečanost i praznik građanske hrabrosti”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović koji se u ime Grada obratio prisutnima, te  uručio nagradu ovogodišnjim laureatima.

Nagradu su dobile osobe koje su svojim djelima, idejama, zalaganjem i ličnim primjerom iskazale ili afirmirale građansku hrabrost. Nagrade za građansku hrabrost su uručene Krstanu Bijeljcu, Esadu Aliću – posthumno, Slobodanu Pejoviću, Srđanu Aleksiću – posthumno, Miomiru Mili Plakaloviću te Ameli Dudić za afirmaciju građanske hrabrosti.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću