Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisali su danas Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz Budžeta Grada u iznosu od 1.000.000,00 KM za rekonstrukciju i popločavanje Baščaršijskog trga.

– Grad Sarajevo je prenio milion KM na Općinu Stari Grad koja se obavezala da realizuje ovaj projekat u cilju zaštite kulturne baštine starog jezgra Sarajeva i unaprjeđenja turističke ponude grada. Grad Sarajevo će odmah, po potpisivanju uvog ugovora uplatiti 500.000 KM, a drugu polovinu nakon završetka postupka odabira najpovoljnijeg izvođača za izvođenje radova – istakla je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnica je istakla da će se nastojati da se radovi na popločavanju Baščaršijskog trga izvedu van turističke sezone, te se, dodala je, očekuje i podrška i koperativnost kako vlasnika poslovnih prostora na Baščaršiji tako i samih građana prilikom izvođenja radova.

Načelnik Općine Hadžibajrić zahvalio se Gradu Sarajevu i gradonačelnici Borovac na izuzetnoj podršci kad je riječ o popločavanju Baščaršijskog trga oko Sebilja, kao i uopće rekonstrukciji turistički atraktivne lokacije u gradu kao što je Baščašija. On je dodao da nakon završetka ovog projekta slijedi popločavanje Sarača i Bravadžiluka.

– Nakon raspisivanja tendera na kojem ćemo izabrati izvođača radova, nastojat ćemo da ispoštujemo rok završetka radova koji bi trebali trajati tri do četiri mjeseca – istakao je Hadžibajrić i dodao da očekuje da početak popločavanja Baščaršijskog trga započne u martu/aprilu, a završi početkom juna iduće godine.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva