U znak suosjećanja, solidarnosti i potpore s partnerskim gradom Skopljem, Grad Sarajevo je pokrenuo inicijativu da se uputi pomoć u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Makedoniju. Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka je u suradnji s premijerima Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo, Fadilom Novalićem i Elmedinom Konakovićem dogovorio pomoć. Tim povodom je Gradska uprava održala sastanke s mjerodavnim institucijama Federacije BiH i Kantona Sarajevo kako bi dogovorili slanje pomoći, u prvom redu tehničke potpore za čišćenje ulica i kućanstava, pumpi visokog pritiska za ispumpavanje mulja i vatrogasna vozila.

Očekuje se da u što kraćem vremenskom roku budu završene sve potrebne procedure kako bi ova pomoć što prije krenula prema Skoplju.

Sarajevo i Skoplje povezuju tradicionalno prijateljske, partnerske veze koje su formalizirane Sporazumom o suradnji potpisanim 2007. godine.

[WPIMPINLINE:abdulah%20skaka%20foto1.jpg]

„Grad Sarajevo ne zaboravlja pomoć koju je Grad Skoplje svojevremeno uputio nama za vrijeme poplava u svibnju 2014. godine kada je poslao šestočlanu ekipu vatrogasaca s vozilom i potrebnom opremom“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka, te i ovom prigodom, u ime dužnosnika i građana Sarajeva, gradonačelniku Kocu Trajanovskom i građanima Skoplja uputio izraze iskrene i duboke sućuti.

„Grad Sarajevo dijeli iskrenu tugu i bol s obiteljima nastradalih u katastrofalnim poplavama koje su poslije nezapamćenog olujnog nevremena zahvatile Skoplje i druge gradove Makedonije. Naše misli su s građanima Skoplja i narodom Makedonije“, kazao je zamjenik gradonačelnika Skaka.