Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je u prostorijama Gradske uprave potpisao ugovore o realizaciji odobrenih sredstava iz Budžeta Grada Sarajeva za 2016. godinu s predstavnicima vjerskih zajednica i crkava: Islamske vjerske zajednice i Jevrejske opštine, te Katoličke i Pravoslavne crkve. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka i pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu, Dragana Solaković.

Grad Sarajevo je ukupno izdvojio 80.000 KM za potrebe vjerskih zajednica i crkava  koje djeluju na području grada. Ovim sredstvima, Grad će finansijski podržati sanaciju, zaštitu i restauraciju vjerskih objekata, kao i projekte i aktivnosti vjerskih zajednica i crkava iz oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, karitativnih djelatnosti…

„Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine i grad koji baštini bogatu tradiciju četiri konfesije ima posebnu obavezu da pomogne rad i djelovanje vjerskih zajednica i crkava“, naglasio je gradonačelnik Komšić.

Prema riječima dogradonačelnika Skake, Grad će i ubuduće u okviru svojih mogućnosti nastaviti da pomaže vjerske zajednice i crkve. Istakavši njihovu značajnu ulogu, dogradonačelnik Skaka je kazao da vjerske zajednice i crkve predstavljaju iskru i svjetlost pozitivne energije u našem društvu.

Predstavnici vjerskih zajednica i crkava nakon potpisivanja ugovora zahvalili su se Gradu Sarajevu na svoj ukazanoj pažnji i podršci, naglašavajući uvjerenje da će se ova saradnja nastaviti i ubuduće.