Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, pomoćnica načelnika za finansije Općine Ilidža Azra Stambolić, danas su zajedno sa Mohammadom Hamadom, predsjednikom Udruženja palestinske dijaspore u BiH, u prostorijama Gradske uprave potpisali Protokol  o saradnji na zajedničkoj realizaciji projekta pomoći u obnovi Gaze. Ovim projektom predviđena je pomoć stanovnicima Gaze u opremanju rasvjetom kuća siromašnih porodica (400 domaćinstava). Projekat je ukupne vrijednosti od 25.000 američkih dolara što iznosi 38.250 KM. Za realizaciju ovoga projekta, Grad Sarajevo je izdvojio 7.000 KM, Općina Novi Grad 15.000, a općine Stari Grad i Ilidža po 10.000 KM. 

„Današnjim potpisivanjem ovog akta svi zajedno objedinili smo sredstva za pomoć stradalima u Gazi. Sredstva su usmjerena za osvjetljenje domaćinstava koja su pretrpjela velika razaranja. Mi u Sarajevu znamo šta znači solidarnost i koja je razmjera razaranja. Mi smo isto tako živjeli u mraku i morali smo obnavljati svoje domove“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.

Načelnik Općine Stari Grad Hadžibajrić i predsjedavajuća OV-a Novi Grad Edina Gabela su u svom obraćanju istaknuli da je prije dva mjeseca inicijativa o pomoći napaćenom narodu Gaze potekla od načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića. „Ovo je naš skromni doprinos. Mi u Sarajevu znamo šta znači živjeti u mraku“, kazala je predsjedavajuća OV-a Edina Gabela.

Pomoćnica načelnika za finansije Općine Ilidža Azra Stambolić izrazila je zadovoljstvo što i ova općina učestvuje u ovoj akciji. „Želimo da ljudi u Gazi osjete makar malo svjetlosti i u svojoj duši i u svom domu“, rekla je Azra Stambolić.

U ime naroda Gaze i Palstine, predsjednik Udruženja palestinske dijaspore u BiH, Mohammad Hamad se zahvalio na ovoj zajedničkoj akciji Grada Sarajeva i gradskih općina, naglasivši da je narod Bosne i Hercegovine do sada na humanitarni broj HO Human-Appeal sa sjedištem u Palestini uplatio 40.000 KM, koji će biti utrošen za potrebe palestinskih školaraca.