Grad Sarajevo partner je projekta „Phoenix – Kultura za budućnost“, u okviru kojeg će u narednim danima biti postavljena turistička obilježja na devet sarajevskih mostova: Kozja ćuprija, Šeher-ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija, Drvenija, Festina Lente, Ćumurija, Skenderija, Most Suade i Olge (Vrbanja), te Ars Aevi most. Grad Sarajevo uključen je u ovu aktivnost s obzirom da je pod njegovom ingerencijom korito rijeke Miljacke. Projekt financira Europska unija, a implementiraju ga Općina Stari Grad Sarajevo, Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator, uz suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, koji djeluju u sklopu Ministarstva kulture i sporta FBiH.

Cilj ove aktivnosti je da se Sarajlijama i posjetiteljima Sarajeva predstavi kulturno-povijesna baština grada, te da se ukaže na simboliku sarajevskih mostova, koji već vjekovima povezuju različite obale, različite kulture, različite epohe…

Ploče kojima će mostovi biti označeni sadržavat će piktogram i kratki historijat svakog od ovih devet mostova, a na njima će se naći i QR kodovi, pomoću kojih će zainteresirani posjetitelji lako i brzo moći pristupiti opširnijim tekstovima o mostovima, koji se nalaze na sveobuhvatnom web portalu Destinacije Sarajevo – www.destinationsarajevo.com.

Projekt „PHOENIX – Kultura za budućnost“ trajao je 18 mjeseci i dio je Programa „Sarajevo 2014“ kojeg financira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.