Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" Jovan Divjak danas su potpisali  Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz budžeta Grada Sarajeva za 2012. godinu. Sredstva u iznosu od 80.000 KM namijenjena su za stipendiranje 80 studenata, članova ovog Udruženja. „Grad Sarajevo je već 12 godina uz Udruženje ‘Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu’ i njegove stipendiste. U tom periodu Grad je iz svog budžeta izdvojio blizu 320.000 KM za stipendije djece koja su dobri učenici ili studenti, bez jednog su ili oba roditelja, ili su u teškoj materijalnoj situaciji”, kazao je ovom prilikom  gradonačelnik Behmen te zahvalio generalu Divjaku i njegovom Udruženju što se godinama stara o ovoj djeci, te im je na određeni način i pedagog i roditelj.

Izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" Jovan Divjak zahvalio je Gradu Sarajevu što je i ove godine izdvojio sredstva za stipendiranje članova Udruženja, te što pruža i druge vidove podrške u aktivnostima Udruženja. „U ovih 12 godina koliko Grad izdvaja sredstva između 650 i 700 djece je dobilo stipendije. Struktura naših stipendista je veoma različita, oko 70% njih su djeca žrtava rata. Sredstva izdvajamo za 52% studenata i 48% srednjoškolaca“, dodao je Divjak.

Pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje Ramiz Kadić podsjetio je kako je ovo stipendiranje dio velike podrške obrazovnom procesu koju pruža Grad i to sa vrlo ograničenim nadležnostima i bez dovoljno budžetskih sredstava. Samo za ovu godinu iz budžeta je osigurano 380.000 KM za stipendiranje osnovaca, srednjoškolaca i studenata, za razne obrazovne projekte te za opremanje i održavanje škola na području grada.