„Gradska uprava će zajedno sa svojim partnerima, državnom televizijom (BHRT) i kompanijom Tropic, učiniti sve da i ova novogodišnja proslava bude što sadržajnija, a time i posjećena, te doprinijeti  da se glavni grad naše zemlje nađe na europskoj mapi po organizaciji Javnog dočeka Nove godine“, istakao je gradonačelnik, te dodao da će kao i svake godine, Javni doček u iznosu od 150.000 KM financirati, zajedno sa sponzorima, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, četiri gradske općine i Turistička zajednica KS.

Gradonačelnik Behmen zamolio je građane da se uzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava da ne bi dolazilo do ekscesnih situacija, te istakao da će dežurne službe u zdravstvenim ustanovama, policija i posebice zaštitarske službe, kao i vatrogasci Kantona Sarajevo u novogodišnjoj noći građanima i gostima u svakom trenutku biti na usluzi.
Benjamin Isović, u ime Grada Sarajeva, kazao je da se i ovogodišnji doček Nove godine sastoji  iz dva dijela, Središnjeg i Dječjeg. Središnji program će biti na platou ispred BBI centra, na Trgu djece Sarajeva i trajat će od 20 sati do ranih jutarnjih sati.
„Sumiranjem rezultata Javnog dočeka prošle nove godine, došli smo na ideju da ovaj put stavimo naglasak na domaće izvođače. Središnji program započet će  DJ-ingom, nakon kojeg će slijedećim redoslijedom nastupiti grupe: Blavors, Atentat, Skroz, Zoster, s kojom ćemo zaključiti 2012. godinu i grupa Regina s kojom ulazimo u 2013. godinu“, istakao je Isović.

U ime BHRT-a, Olivera Dodig, navela je razloge zašto se državna radio-televizija opredijelila da prenosi cjelokupnu manifestaciju.
„Ovo će pokazati dobar duh Sarajeva, vraćamo dobar imidž, zato smo se i odlučili za prijenos uživo. Želimo da pozitivna iskra krene iz Sarajeva i da je tim vatrometom zapalimo i prenesemo na cijelu BiH. Slika sarajevskog vatrometa otići će u svijet kao zajednički buket lijepih želja za 2013. godinu“, naglasila je Dodig. Ovo je prvi put da grupe Regina i Skroz sviraju za doček Nove godine u Sarajevu.

"Veoma sam ponosan i sretan zbog toga, potrudit ćemo se da to što bolje uradimo", rekao je Davor Ebner u ime grupe Regina, a Adnan Šaran je u ime članova grupe Skroz izrazio nadu da će 2013. godina biti bolja od prethodne.
"Nadam se da će se ljudi okrenuti ljudskim vrijednostima i da neće sve ostati ovako kako nam je bilo u ovoj godini".
Kako je kazao Ognjen Džinić, projekt menadžer kompanije Tropic, dječji program pod nazivom Vesela nedjelja Grada Sarajeva, održat će se u nedjelju, 30. prosinca u Domu mladih Skenderija, u okviru kojeg će biti izvedena predstava „U carstvu sijedog djeda“ čiju produkciju potpisuje umjetnička grupa Studio Scena iz Sarajeva. Dječja predstava bajkovitog naslova koja govori o vječitom sukobu dobra i zla, te najmlađe podučava o moralnim načelima života bit će izvedena u terminima u 11.00, 14.00 i 17.00 sati. Tijekom Vesele nedjelje planirane su kreativne radionice, a osim Djeda Mraza, s djecom će se družiti Fifi, Noddy, Baltazar, Ben Ten i drugi poznati likovi crtanih filmova.
„S djecom će se tijekom i poslije predstave družiti Djeda Mraz koji će mališanima podijeliti 1300 paketića koje je osigurao Grad Sarajevo. Otiskane  su i gratis ulaznice koje će se dijeliti putem medijskih pokrovitelja: Hayat, Antene Sarajevo, RSG Radija, OBN-a, Gracije, internet portala „Klix“ i City.ba, a jedan dio ulaznica bit će podijeljen ustanovama na području grada Sarajeva koje se brinu o djeci bez roditeljskog staranja i djeci s posebnim potrebama“, istakao je Đinić, te dodao da je zbog ogromnog interesa roditelja i djece, od 21. Prosinca počela prodaja manjeg broja kupona ispred Doma mladih. Cijena kupona za novogodišnji paketić s dvije ulaznice je 25 KM, a pojedinačna ulaznica bez kupona za novogodišnji paketić košta 5 KM.

Predstavnici Grada Sarajeva sa svojim partnerima pozivaju sve građane Sarajeva, građane iz drugih gradova i općina u BiH, te turiste da dođu na Trg djece Sarajeva i da zajedno dočekamo Novu 2013. godinu.