Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer prisustvovao je na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture – Venecijanskom bijenalu u okviru koje je, izložbom „Sarajevo Now: People’s Museum“, a u sklopu Projekta „Reactivate Sarajevo“ predstavljen i Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Na izložbi su, između ostalog, predstavljene fotografije Jima Marshalla koje svjedoče o transformaciji Sarajeva, ilustracije svakodnevnog života i detalja Sarajeva autorice Charlie Koolhaas i fotografije Historijskog Muzeja BiH autora Daniela Schwartza.

U ovom obraćanju Gojer je istakao značaj ovoga projekta koji u evropskom kontekstu pozicionira bogatstvo raznolikosti i slojevitih oblika življenja u Sarajevu.

„Ne znam da li je 15. Venecijansko bijenale arhitekture obogaćeno svojevrsnim tragalačkim pothvatom i izložbama te instalacijama, ali je sigurno da je napor, talenat i volja studenata arhitektonskih fakulteta iz Švajcarske i Bosne i Hercegovine oko projekta vezanog za Historijski muzej, sarajevski, njegove potencijalne metamorfoze naišao na primjereno interesiranje italijanske kulturne javnosti“, istakao je, između ostalog,  Gradimir Gojer.

Također je dodao da je veliki broj studenata koji je obogatio ovo Venecijansko događanje „dokaz da metamorfoze Sarajeva bivaju praćene od onih koji u vremenima, što im hitamo u susret, mogu, itekako suštinski, djelatno doprinijeti razvojnicama glavnog grada BiH”.

Grad Sarajevo  
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546 
e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba