Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, mr. Gradimir Gojer je  jedan od 21 laureata priznanja "Mimar mira", koje mu je sinoć u Mostaru uručio Safet Oručević, direktor "Centra za mir i multietničku saradnju", povodom obilježavanje godišnjice obnove Starog mosta. Ovo tradicionalno priznanje, Gojeru je uručeno za otvoreni humanistički angažman, a posebno za strpljiv, predan i prepoznatljiv doprinos, te za reakcije na događanja u Mostaru u proteklom periodu, koje su bile otvorene, direktne i u pravom trenutku predstavljale odnos prema negativnoj stvarnosti.

„To mi je najdraže priznanje, jer dolazi od mog rodnog grada. Dobio sam bezbroj nagrada u struci za režiju i književnost. Ova nagrada je, dakle, povratak na mjesto mojih početaka”, istakao je Gradimir Gojer.

U ovoj godini navršava se 40 godina od početka stvaralačkog rada u teatru i 20 godina djelovanja u književnosti i publicistici mr. Gradimira Gojera. Početak dvostrukog jubileja, izuzetno produktivnog autora, obilježen je promocijom nove knjige „Šekspirov sonet u Trapistima”, u izdanju NVO „Gariwo” i dodjelom ovog prestižnog Priznanja.

 „Jako mi je drago što sam u društvu istaknutih kolega, među kojima su  prof. Zdravko Grebo, Ivan Lovrenović, fra Iko Skoko i drugi. Posebno mi je zadovoljstvo što nagradu primam u godini mojih jubileja”, istakao je Gojer.

Također, na svečanosti je uručeno i najviše priznanje „Centra za mir“ – međunarodna Nagrada za mir „Mostar Peace Connenction“ članovima Predsjedništva BiH. Osim članovima Predsjedništva BiH nagrada je posthumno uručena i bivšem predsjedniku Republike Turske Sulejmanu Demirelu i bivšem premijeru Republike Hrvatske Ivici Račanu.

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba