Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je posjetila Ferhad-begovu džamiju koja je zbog unutarnjih oštećenja odnedavno zatvorena. "S obzirom na naše opredjeljenje da sačuvamo sve vjerske objekte, a posebno objekte od kulturno-historijskog značaja, Grad Sarajevo će izdvojiti 50.000 KM za sanaciju Ferhad-begove džamije", istakla je gradonačelnica Borovac, te ovom prilikom pozvala i druge strukture vlasti da to učine.

– Čim sam saznala za ovaj događaj odlučila sam obići ovu džamiju, koja je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, jedna je od najstarijih i posljednja  potkupolna džamija u gradu Sarajevu. S obzirom na naše opredjeljenje da sačuvamo sve vjerske objekte, a posebno objekte od kulturno-historijskog značaja, Grad Sarajevo će izdvojiti 50.000 KM za sanaciju Ferhad-begove džamije – istakla je gradonačelnica Borovac, te ovom prilikom pozvala i druge strukture vlasti da to učine.

Gradonačelnica je pozdravila odluku džemata da privremeno zatvori džamiju iz sigurnosnih razloga. Ona je, također, istakla da raznolikost tradicija, multikulturalnost i kozmopolitski duh u Sarajevu izražavaju se ponajprije u arhitekturi.

– Ova džamija predstavlja važan segment u multikulturnom skladu Baščaršije i Sarajeva gdje se u razdaljini od 500 kvadratnih metara nalaze džamije, sinagoga, katedrala i pravoslavna crkva, a čemu se cijeli svijet divi – naglasila je gradonačelnica.

Glavni imam Ferhad-begove džamije Muriz ef. Hadžibaščaušević u ime džemata zahvalio se gradonačelnici Borovac i direktoru Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Munibu Buljini na posjeti, a posebno Gradu Sarajevu na finansijskoj podršci.

Gazi Ferhad-begova džamija ili sarajevska Ferhadija džamija izgrađena je tokom 1561./62. godine, a njen osnivač bio je bosanski sandžak-beg Ferhat Vuković-Desisalić. Ova džamija prepoznatljiva je po tome što je sačuvala autentičnost arabeske i klesarskih ukrasa. Nažalost, i ona je oštećena tokom agresije na našu zemlju i opsade Sarajeva 1992./95.

Izvor: Gradska uprava