Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas se obratila učesnicima Trećeg Regionalnog kongresa udruženja za pomoć djeci oboljeloj i liječenoj od malignih oboljenja.

– Izuzetno me zabrinuo podatak koji mi je predočen da je u posljednjih sedam godina drastično porastao broj mališana koji boluju od raka, što ukazuje da moramo odlučnije pristupiti rješavanju ovog danas gorućeg problema. Lično bih željela znati šta je uzrok ovakvom povećanju i očekujem da eksperti daju naučno utemeljen odgovor koji bi se mogao baviti otklanjanjem uzroka, a ne posljedicama – istakla je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnica je ukazala na akciju koju provodi Grad Sarajevo s ciljem prikupljanja donatorskih sredstava za opremanje Pedijatrijske klinike. Ona je kazala da zahvaljujući donacijama gradonačelnika Beča i austrijskih privrednika, te domaćih donatora i prodatim ulaznicima od koncerta Bečkog orkestra, do sada možemo računati na preko 111.000 KM za opremanje Pedijatrijske klinike kako bi naši najmlađi sugrađani dobili što kvalitetnije uslove za liječenje. 

– Također, Gradsko vijeće odlučilo je da formira Koordinaciono tijelo, a Grad će iz Budžeta izdvojiti dio sredstava u Fond za opremanje Pedijatrijske klinike. Isti poziv uputili smo općinama, Kantonu, Federaciji i Državi, kako bi svi zajedno učlinili maksimalni napor da obnovljeni kapaciteti na lokalitetu Jezero budu što prije završeni i odgovarajuće opremljeni – istakla je Borovac, te pozvala uspješne privrednike, a pogotovo pojedince da se priključe ovoj humanitarnoj akciji i tako doprinesu uspješnom liječenju mališana.

Osim bh. medicinskih stručnjaka i roditelja oboljele djece, u radu Kongresa učestvovali su i predstavnici udruženja iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije i Austrije.

Izvor: Gradska uprava