Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas novoimenovanog ambasadora SR Njemačke u BiH Nj.E. Joachim Schmidta. Gradonačelnica je ambasadora upoznala sa dosadašnjom saradnjom Grada Sarajeva sa pobratimskim gradovima u Njemačkoj: Friedrichshafenom, Wolsburgom i Magdeburgom.

"Bilateralni odnosi između naših gradova razvijaju se već više od 30 godina i u njima je do rata u BiH posebno bila izražena privredna saradnja. Tu saradnju želimo nastaviti razvijati, ali i otvarati puteve nove saradnje i to na poljima kulture, turima i drugim segmentima.", istakla je gradonačelnica Borovac.

Ona je naglasila kako je Gradu Sarajevu u kontekstu njegovog budućeg uređenja posebno interesantno uređenje Grada Berlina. "Svoju budućnost vidimo u Evropskoj uniji i saradnja sa glavnim gradovima njenih članica, među kojima je i Grad Berlin, bit će nam prioritet.", naglasila je Borovac.

Ambasador Schmidt pohvalio je dosadašnju saradnju gradova Sarajeva, Friedrichshafena, Wolsburga i Magdeburga, te istakao kako će sa svoje strane ubuduće pružiti punu podršku toj saradnji, ali i nekim novim eventualnim partnerstvima naših gradova.

Novoimenovani ambasador je istakao kako će posebnu pažnju posvetiti unapređenju investicionih ulaganja iz SR Njemačke u BiH, te je u tom smislu najavio posjetu Volkswagenu u Vogošći kako bi se upoznao sa eventualnim poteškoćama i njihovom savladavanju i mogućnostima proširenja proizvodnje.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću Grada Sarajeva