Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas delegaciju Evropskog društva "Društvenopolitička i obrazovana zajednica" iz njemačkog grada Ahena: predsjednika Petera Schonera i člana Jurgena Groelsa. Prijemu su prisustvovali Tilman Enders, zamjenik amabsadora Njemačke u BiH, Sabahudin Gegić, predsjednik "Bosanskog kulturnog centra" iz Ahena i Fuad Jašarević, sekretar Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

G. Schoner upoznao je gradonačelnicu sa odlukom ovog Društva da ovogodišnju Nagradu za humanizam dodijeli prof. dr. Smailu Čekiću, direktoru Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Ova prestižna nagrada, koja se dodjeluje za društveni angažman i doprinos svake godine, prof. dr. Čekiću bit će uručena 3. oktobra u njemačkom gradu Ešvajleru. Inače, ova 2008. godina, zahvaljujući angažmanu i radu predsjednika "Bosanskog kulturnog centra" u Ahenu Sabahudina Gegića, posvećena je Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnica Borovac se u ime Grada Sarajeva zahvalila Evropskom društvu "Društvenopolitička i obrazovana zajednica" što je prepoznao izuzetan doprinos i angažman prof. Čekića, uz nadu da će se vrijednosti njegovog rada i truda konačno uvažavati i u našoj državi. Gradonačelnica je, također, prihvatila poziv da prisustvuje ovoj ceremoniji u oktobru ove godine i održi prezentaciju o današnjoj političkoj, društvenoj i socijalnoj situaciji u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Govoreći o trenutnoj situaciji u gradu Sarajeva, Borovac je istakla: "Našim aktivnostima trudimo se da ovaj grad ima što perspektivniju budućnost i da građanima obezbijedimo što kvalitetniji život. Velike nade ulažemo u prijem BiH u EU kako bi konačno na grad Sarajevo počeli primjenjivati evropske kriterije i stnadarde. Zalažemo se za poštivanje ljudskih prava i želimo da se građani ovog grada osjećaju ugodno bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadali."

Borovac je pozvala predstavnike ovog Društva da podrže Grad Sarajevo koji je spreman staviti na upotrebu raspoložive kapacitete za smještaj dokumentacije Haškog tribunala.

– Za nas je najjače oružje istina i pravda i vjerujemo u ono što su uradili Haški tribunal i što radi Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Mislim da istina i pravda su jedini mogući lijek za pomirenje među narodima na ovim prostorima – kazala je gradonačelnica.

Izvor: Gradska uprava