Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas dekana Šumarskog fakulteta prof. dr. Faruka Mekića i predsjednika UO Udruženja inženjera i tehničara hortikulture Bosne i Hercegovine mr Mufika Muslića. Povod ovog susreta je pokušaj da se kroz razgovor sa gradonačelnicom Borovac pokuša iznaći sistemsko rješenje hortikulturnog uređenja grada Sarajeva.

Također, jedan od prioriteta djelovanja ovog Udruženja je da se zakonskim odredbama definiše status inženjera i tehničara hortikulture u javnim preduzećima i javnim ustanovama.

Predsjednik UO ovog Udruženja mr Muslić, zajedno sa studentima i inženjerima hortikulture, a koji su kao članovi Udruženja također prisustvovali današnjem prijemu, iznijeli su činjenicu da poslove hortikulture danas uglavnom obavljaju ljudi kojima to nije zanimanje. Zato smatraju da se uređenjem zakonske regulative otvara prostor za mlade tehničare i inženjere hortikulture koji imaju znanje, ideje i želju da ovaj grad učine ljepšim.

Gradonačelnica Borovac najavila je da će u budućim aktivnostima oko uređenja grada Sarajeva imati u vidu danas iznesene ideje predstavnika ovog Udruženja, kako bi naš grad oplemenili i učinili ambijentom ugodnim za življenje građana ali i privlačnim za posjete stranih turista.

Ona je prihvatila poziv da se u ime Grada Sarajeva obrati i pozdravi učesnike Okruglog stola o temi "Stanje i perspektiva urbanih zelenih površina Bosne i Hercegovine", koji će se održati 30. novembra u našem gradu.

Izvor: Gradska uprava