Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, posjetila je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u Dubrovniku. Tokom susreta razgovarano je o položaju Bošnjaka u Dubrovniku, kao i o unapredjenju saradnje gradova Sarajeva i Dubrovnika.

Vijeće je predložilo gradonačelnici Dubrovnika uspostavljanje pobratimskih veza sa Sarajevom, a ovom prilikom svoj su prijedlog iznijeli i gradonačelnici Sarajeva. "Naša je želja imati prijateljske odnose i saradnju sa gradom Sarajevom koji njeguje multikulturalni duh, a za šta se zalaže i naše Vijeće", istakao je Šemsudin Brković, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Dubrovniku i dodao "da bi to značilo produženje i unapredjenje trgovinskih i drugih veza koje je Dubrovnik imao još sa srednjovjekovnom Bosanskom državom i banom Kulinom, a čija se kopija Povelje i danas nalazi u Starodubrovačkom nacionalnom arhivu.

Gradonačelnica Borovac izrazila je zadovoljstvo što u Dubrovniku postoji Vijeće koje njeguje i čuva bošnjačku kulturu i tradiciju. Ona je obećala zalaganje za unapredjenje prijateljskih odnosa i saradnje sa gradom Dubrovnikom, a o čemu će šire razgovarati prilikom prijema kod gradonačelnice Dubravke Šuice.

Članovi Vijeća naglasili su kako imaju dobru saradnju sa Gradskim poglavarstvom, a posebno sa aktuelnom gradonačelnicom Dubrovnika. Medjutim, veliki problem, kako ističu, i dalje predstavlja nedostatak prostora za ukopavanje Bošnjaka na groblju. U Dubrovniku, koji ima blizu 50.000 stanovnika, blizu 5.000 ili 10% čine Bošnjaci. Posebno značajan bio je njihov doprinos u odbrani Dubrovnika.

Gradonačelnicu Sarajeva u Vijeću su između ostalih primili i Esad Čustović, prvi vijećnik Bošnjak u Gradskom vijeću Dubrovnika, maestro Ðelo Jusić, Izet Spahović, predsjednik KDB Preporod Dubrovnika, imam Salkan ef. Herić,  predsjednik Merhameta Dubrovnik Hasan Čustović i dr.

Izvor: Gradska uprava