Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac večeras je na Ajfelovom mostu na Skenderiji ozvaničila završetak realizacije projekta Grada Sarajeva "Iluminacija mostova na rijeci Miljacki". Svečanost je počela na Ajfelovom mostu na Skenderiji, a nastavila se obilaskom ostalih osvijetljenih mostova koji su obuhvaćeni ovim projektom: Čobanija mosta, Latinske ćuprije, novog mosta kod Vijećnice i Šeher-Ćehajine ćuprije.

Svečanosti završetka ovog projekta prisustvovali su vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo i Kantonalnog zavoda za izgradnju, autor Projekta Srđa Hrisafović, te predstavnici izvođača radova firme "Testingelektro" i firme koja je vršila nabavku opreme "Epiee".

– Večeras ćemo pustiti u rad akcentnu (stalnu) rasvjetu na pet mostova na rijeci Miljacki, na potezu od Skenderije do Baščaršije. Ovo je zapravo prvi put da Sarajevo dobiva jedan niz osvjetljenih mostova u centru i najfrekventnijem dijelu grada (Šeher-Ćehajina ćuprija i Čobanija most prvi put dobivaju rasvjetu) – istakla je gradonačelnica Borovac, te dodala da je projekat iluminacije mostova jedan u nizu projekata koje je Grad pokrenuo u skladu sa Platformom "Pravci djelovanja Grada 2006.-2008." i nastojanjima da grad Sarajevo učini ambijentom ugodnog življenja, kao i atraktivnom turističkom destinacijom.

Za izradu projektne dokumentacije, nabavku opreme i izvođenje radova na navedenim mostovima, Grad Sarajevo izdvojio je 370.241,81 KM. Radovi su obuhvatali osvjetljenje ograda i pješačkih staza na spomenutim mostovima, što će omogućiti povećanje sigurnosti pješaka i saobraćaja. S obzirom na različitost mostova, način njihovog osvjetljenja prilagođen je njihovom izgledu i konstruktivnim posebnostima. Važno je bilo istaknuti siluetu mosta, kako bi i noću bilo očigledno fizičko premoštenje dviju obala, kao i njegovu arhitektonsko-graditeljsku privlačnost.

Izvor: Gradska uprava