Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je u svom uredu primila Ibrahima Spahića, direktora Međunarodnog centra za mir (IPC) i direktora "Sarajevske zime" i tom prilikom podržala incijativu da se Sarajevo kandidira za održavanje XIII Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Sarajevu 2008. godine, koju je podnio Međunarodni centar za mir Sarajevo – Festival "Sarajevska zima".

Gradonačelnica je uputila pismo Luigiju Ratclifu, predsjedniku Asocijacije "Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana" u kojem ga obavještava da Grad Sarajevo podržava ovu kandidaturu. "Ocjenjujem da je to izuzetno važan susret, 900 mladih umjetnika koji dolaze iz 48 zemalja Evrope, Azije i Afrike da na svoj kreativni način odgovore na temu Bijenala "Kairos u nekom drugom gradu". Činjenica da je Asocijacija BICEM osnovana u Sarajevu 2001. godine za vrijeme održavanje X Bijenala, koje je te godine u Sarajevu izvanredno organizirao IPC u saradnji sa Gradom Sarajevom, državnim i međunarodnim institucijama i u partnerstvu sa Gradom Rimom i Arci Nazionale Italia, garantuje da bi i XIII Bijenale u Sarajevu bilo uspješno realizirano, prije svega u interesu umjetnika. Od posebne važnosti je i činjenica da je više od 40 zemalja učestvovalo u konkursu za projekat Concert Hall Sarajevo i da ostaje naša obaveza da radimo na njegovoj izgradnji jer je to svojevrsni centar umjetnosti koji treba biti otvoren za sve vrhunske stvaraoce.", navodi se u pismu gradonačelnice Borovac predsjedniku BICEM-a.

Ibrahim Spahić je istakao kako podrška Grada Sarajeva ovoj kandidaturi predstavlja podršku mladim stvaraocima u godini koju je Evropska unija proglasila godinom interkulturnog dijaloga. 

Izvor: Gradska uprava