Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac ponovno podsjeća na svoje protivljenje najavama za podizanje krsta na lokalitetu Zlatišta na Trebeviću. Sama najava da će se graditi takav spomenik već je proizvela val nezadovoljstava, što bi trebala da bude jasna poruka inicijatorima da dobro razmisle o svojoj namjeri.

Gradonačelnica podsjeća da na području grada već postoje mjesta obilježavanja  stradanja građana grada Sarajeva gdje se na im se na dostojanstven način odaje počast.

Gradonačelnica također podsjeća da bi lično bila protiv izgradnje spomenika slične vrste naprimjer iznad Lukavice ili Pala jer je to nešto što iritira ljude i ne doprinosi  izgradnji povjerenja. „Nije u tradiciji Sarajeva da se grade takvi objekti. Mi u Sarajevu obnavljamo bogomolje, grade se i nove i to nikome ne smeta, ali ovako nešto zasigurno smeta pa čak predstavlja i uvredu.“, smatra gradonačelnica Borovac.

Ona poziva inicijatore ove ideje da poštuju stav Visokog predstavnika u BiH koji je već osudio ovakav čin, a ukoliko se to ne bude ispoštovalo gradonačelnica poziva Visokog predstavnika i cijelu međunarodnu zajednicu da to na vrijeme spriječi.

Izvor: Gradska uprava