Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je nerezidentnu ambasadoricu  Izraela za BiH, Nj. E. Irit Ben-Abba koja boravi u radnoj posjeti BiH. Poželivši joj dobrodošlicu u grad Sarajevo, gradonačelnica je ambasadorici Izraela još jednom čestitala na kvalitetnoj organizaciji 24. Konferencije gradonačelnika svijeta koja je u maju ove godine održana u Jerusalemu, a na kojoj je gradonačelnica Sarajeva učestvovala u diskusiji sa temom "Razvoj i očuvanje historijskih mjesta radi turizma".

Gradonačelnica je tada predložila da jedan od zaključaka Konferencije bude poziv članicama Europske unije i međunarodnim finansijskim fondovima da podrže obnovu kulturno-historijskih objekata u Sarajevu kao konkretan doprinos obnovi i očuvanju evropskog i svjetskog kulturno-historijskog naslijeđa, a Nj.E. Ben-Abba tada je izrazila spremnost da izraelski ekperti za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa dođu u Sarajevo i prenesu vlastita bogata iskustva koja imaju u zaštiti ovog naslijeđa. Prijem u Gradskoj upravi bio je nastavak započetih razgovora gradonačelnice i ambasadorice u Izraelu.

U kontekstu namjera kandidovanja Baščaršije na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine, ambasadorica je istakla mogućnost tehničke pomoći eksperata iz Tel Aviva, koji je proglašen Bijelim gradom i čiji je značajan dio prostora pod zaštitom UNESCO-a. Gradonačelnica je istakla kako bi taj vid podrške Sarajevu svakako dobrodošao, te podsjetila kako očekuje od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da donese Odluku o proglašenju Baščaršije nacionalnim spomenikom, što je preduvjet za daljnje korake u ovom pogledu.  

Gradonačelnica je ambasadoricu upoznala sa Apelom Grada Sarajeva za mirno rješenje sukoba na Bliskom istoku, koji je Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo na svojoj posljednjoj sjednici.

Ona je ambasadoricu upoznala i sa aktuelnim projektom obnove fasade zgrade Jevrejske općine u Sarajevu koji Gradska uprava implementira u partnerstvu sa federalnim Ministarstvom kulture.

Ambasadorica se na kraju zahvalila gradonačelnici i Gradu Sarajevu na brizi prema Jevrejskoj zajednici, te je zajednički ocijenjeno kako ova njena posjeta predstavlja početak jače saradnje naših gradova i država.

Izvor: Gradska uprava