Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i njen zamjenik Josip Jurišić primili su danas predsjednika Visokog islamskog komiteta Palestine i muftiju džamije Al-Aqsa u Jerusalemu dr Akrama Sabrija i ambasadora države Palestine u BiH Nj.E. Zuhair Al-Shuna. Dr Sabri zahvalio se gradonačelnici na prijemu i istakao kako mu čini veliko zadovoljstvo što prvi put ima priliku da boravi u Sarajevu.

„Bosna i Hercegovina je u srcima Palestinaca, a čuo sam i da je Palestina u srcima naroda BiH. Mi smo se solidarisali sa vama kada vam je bilo najteže, a istu pažnju dobivamo od vas u ovim teškim prilikama kroz koje prolazi naš narod.“, rekao je dr Sabri.  On je još dodao kako je oduševljen nivoom koji je dostigao obrazovni sistem u BiH, budući da je za vrijeme svog boravka u Sarajevu obišao nekoliko obrazovnih institucija, te obnovom u ratu porušenih i oštećenih džamija.

Ambasador Al-Shun zahvalio se gradonačelnici i gradu Sarajevu na srdačnom prijemu koji su upriličili za predsjednika Visokog islamskog komiteta Palestine dodajući da je ovim još jednom dokazano veliko prijateljstvo naroda Palestine i BiH. On je čestitao gradonačelnici na članstvu u Udruženju „Bosansko-Palestinsko prijateljstvo“ koje će ubuduće raditi na jačanju veza BiH i Palestine.

Gradonačelnica Borovac je istakla kako je čast ugostiti u Sarajevu visokog čelnika islamskog komiteta Palestine i muftiju džamije koja je po značaju na trećem mjestu u svijetu  za muslimane (odmah poslije Kabe u Meki i Poslanikove džamije u Medini). Gradonačelnica je muftiju Sabrija upoznala sa detaljima njene prošlogodišnje posjete Jerusalemu kada je učestvovala na samitu gradonačelnika svijeta i kada je posjetila džamiju Al-Aqsa.

Muftija Sabri i ambasador Al-Shun pozvali su čelnike Grada Sarajeva da posjete Jerusalem s ciljem unapređenja saradnje Sarajeva i BiH i države Palestine.

Izvor: Gradska uprava