Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas novimenovanog ambasadora NR Kine u BiH Nj.E. Liu Wenxina. Gradonačelnica je ambasadoru zaželjela uspješan diplomatski mandat u BiH, te je izrazila želju za unapređenje saradnje sa NR Kinom posebno pobratimskim gradom Tianjinom. Amabasador je pozvao gradonačelnicu da na jesen ove godine posjeti Tianjin i predloži konkretne pravce buduće saradnje dva pobratimska grada.

Tianjin je jedan od najvećih gradova u Kini, ima 11 miliona stanovnika i predstavlja specifičnu ekonomsku zonu. U njemu je prisutan veliki broj stranih firmi koje se bave proizvodnjom motora, lijekova, preradom nafte, te hemijskom industrijom. Ovaj grad poznat je po proizvodnji automobila na struju.     

"Naša Vlada trenutno ima poseban program za Bosnu i Hercegovinu i veoma smo zainteresirani za investiranje u BiH, ali i za prisustvo bh. firmi na našem tržištu.", istakao je ambasador Wenxin.

Gradonačelnica Borovac je naglasila da Sarajevo i BiH izuzetno cijene nastojanja NR Kine za unapređenje bilateralne saradnje, te je spremna da doprinese povezivanju firmi dvije zemlje, te obostranom investiranju.

"Nama su neophodna nova radna mjesta kako za mlade kadrove tako i za starije kvalifikovane koji su trenutno bez posla a vaša iskustva u otvaranju malih preduzeća nam u tome mogu mnogo pomoći.", dodala je Borovac.

Izvor: Gradska uprava