Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas Hajrudina Šumana i Huseina Hujića, predsjednika i generalnog sekretara Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine. Upoznavši gradonačelnicu sa radom i aktivnostima ove asocijacije, predsjednik Asocijacije Šuman je istakao da su bh. inovatori u toku 2008. godine učestvovali na 17 svjetskih izložbi sa 204 izlaganja, te osvojili 164 nagrade. Na sajmovima u tri bh. grada imali su 32 izlaganja a primili 21 priznanje.

Također, i mladi inovatori koji kao Sekcija djeluju u sklopu Asocijacije, ostvarili su zapažene rezultate. Tako su na sajmovima u Sarajevu i Banja Luci, tokom ove godine, imali 12 izlaganja, kojima su osvojili 12 nagrada. Nakon svjetske izložbe u Seulu, održane u maju ove godine, Asocijacija je osnovala i Sekciju žena inovatora, čije su članice postigle zapažene rezultate.

– Nema inovatora da mu naša asocijacija nije pomogla. Od kraja rata do danas promovirali smo 300 inovacija na svjetskim izložbama, od čega 50 inovacija je zaživjelo kao gotov proizvod na svjetskom tržištu – istakao je Hujić i dodao da Asocijacija inovatora BiH koja njeguje kultura rada, kreativnost i stvaralaštvo ima izuzetan ugled u svijetu.

Tokom današnjeg susreta predstavnici Asocijacije inovatora BiH upoznali su gradonačelnicu sa idejom da se u organizaciji Grada godišnje raspiše konkurs za tri najbolja patenta i da Grad, potom, zajedno sa Privrednom komorom KS, bankama i drugim zainteresiranim organizacijama i institucijama koordinira organizaciju proizvodnje nagrađenog patenta. Određeni procent dobiti od proizvodnje tog patenta usmjerio bi se u realizaciju i proizvodnju novih inovacija.

Čestitajući na izuzetnim rezultatima koje su bh. inovatori postigli i koje i dalje postižu, gradonačelnica Borovac je istakla da je tehnička kultura sastavni dio opće kulture jedne države i da ona predstavlja resurs koji se treba podržati.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva