Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas predstavnike Sindikata Republike Turske HIZMET-IS koje je predvodio predsjednik Mahmut Arslan. Prijemu su prisustvovali i predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH sa predsjednikom Edhemom Biberom.

Gradonačelnica je goste iz Turske upoznala sa historijom grada Sarajeva, njegovom trenutnom situacijom i privrednim razvojem. „Mi imamo viziju razvoja Sarajeva kao evropske i svjetske metropole. Sarajevo se svakim danom sve više gradi, u njega dolaze stalno novi investirori i to dokazuje da Sarajevo ima perspektivnu budućnost.“, naglasila je tom prilikom Borovac.

Mahmut Arslan u Sindikata Republike Turske koji ima 420.000 članova zahvalio se gradonačelnici na ljubaznom dočeku i velikom gostoprimstvu Sarajlija zbog čega se turski sindikalci, kako je rekao, osjećaju kao kod kuće. On je najavio čvršću buduću saradnju sa Sindikatom BiH. Također je podsjetio na značaj lika i djela prvog predsjednika R BiH Alije Izetbegovića koji se i danas visoko cijeni u Turskoj. „Naši predstavnici za vrijeme boravka u Sarajevu posjetit će mezar rahmetli Izetbegovića i još jednom mu odati počast.“, dodao je Arslan.

Predsjednik SSS BiH Edhem Biber zahvalio se gradonačelnici na prijemu koji je upriličila za njegove kolege iz prijateljske Turske, te je dodao kako Sindikat BiH ima namjeru da unaprijedi saradnju sa Sindikatom Turske.

Gradonačelnica Borovac zahvalila se narodu i Vladi Republike Turske na svoj pomoći i podršci koju su pružali narodu Sarajeva i BiH za vrijeme agresije na BiH, te na poštovanju prema državi BiH, njenom prvom predsjedniku i glavnom gradu koje je iskazano davanjem imena velikom broju kvartova i ulica po njima.

Tokom prijema gostima iz Turske prezentiran je kratki dokumentarni film o Sarajevu „Grad sazdan od historije“.

Izvor: Gradska uprava