Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Francuske Nj.E. Maryse Berniau, kojoj je poželjela mnogo sreće i uspjeha u misiji zbližavanja dvaju država i naroda, te izrazila punu otvorenost Grada Sarajeva za sve oblike saradnje.

Izrazivši zahvalnost građana Sarajeva francuskom narodu koji je tokom opsade nesebično pomagao Sarajlijama, a posebno regija Ser Ševalije i grad Albervil, gradonačelnica se osvrnula na rezultate dosadašnje uspješne saradnje: "Sa Gradom Marsejom realizirali smo Sporazum o razmjeni učenika i studenata, a sa Gradom Bordoom pokrenuli kulturnu saradnju razmjenom pozorišnih programa. U Sarajevu godinama uspješno djeluje Francuski kulturni centar "Andre Malro" – istakla je gradonačelnica Borovac, te naglasila da je prijateljstvo naših naroda sjajna podloga za otvaranje novih polja saradnje.

Amabsadorica Maryse Berniau podržala je dosadašnju saradnju i iskazala svoju spremnost da podstakne nove oblike saradnje, i to u oblastima: turizma, privrede, infrastrukture, obrazovanja i kulture.

– Raduje me što ćemo nastaviti da surađujemo u oblasti turizma jer francuski privrednici žele graditi hotele u vašem gradu, kao što također namjeravaju otvoriti svoja preduzeća i razmjenjivati iskustva sa bh. privrednicima. Istovremeno, intenzivirat ćemo već uspostavljenu saradnju u oblasti infrastrukture, a kulturne veze održavat ćemo i dalje preko Centra "Andre Malro" kroz realizaciju partnerskih projekata – rekla je ambasadorica, te najavila da R Francuska želi razviti model dvojezičnih razreda u bh. školama.

Gradonačelnica Sarajeva je najavila za naredni susret da će Grad Sarajevo pripremiti pregled mogućih ulaganja u turizam i privredu, te je obećala da će Grad posredovati oko usklađivanja administracije kako bi što prije zaživio model dvojezične osnovne škole u našem gradu.

Povodom aktivnosti koje se vode oko kandidature Baščaršije za upis na listu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, gradonačelnica Borovac je kazala da bi nam iskustva i glas lobija iz Francuske itekako dobrodošao.

Izvor: Gradska uprava