Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Makedonije u BiH Nj.E.Mihajla Trpkoskog. On je istakao kako odlazi iz BiH sretan učinjenim u proteklih pet godina, posebno na planu saradnje dvije zemlje i njenih naroda. „U Sarajevu nisam bio samo ambasador već i njegov stanovnik u punom smislu.

Veoma sam zadovoljan postignutim na planu saradnje Makedonije i Bosne i Hercegovine. Za moga mandata znatno je porasla robna razmjena između dvije zemlje, a potpisano je i 12 međudržavnih ugovora.“, naglasio je ambasador Trpkoski.

Gradonačelnica Borovac zahvalila se ambasadoru na svemu što je učinio u proteklih pet godina, posebno u pogledu unapređenja saradnje glavnih gradova BiH i Makedonije. „Sarajevo i Skoplje unapređuju svoju saradnju na svim poljima koji su od interesa za naše građane. To ćemo potvrditi potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oktobru ove godine na 11.Konferenciji Unije glavnih gradova Centralne i Jugoistočne Evrope u Skoplju, a za šta smo gradonačelnik Skoplja i ja već potpisali Pismo namjere prilikom njegove nedavne posjete Sarajevu.“, istakla je gradonačelnica podsjećajući kako posebnu zaslugu za to ima i sam ambasador Trpkoski.

Ambasador je na kraju naglasio kako će uvijek biti prijatelj BiH i grada Sarajeva, te da je i u svojoj budućoj diplomatskoj dužnosti spreman pomoći BiH  da koristi iskustva Makedonije u procesu integracije u EU.

izvor: Gradska uprava