Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas Nj.E. Lyubtcha Troharova, ambasadora R Bugarske u BiH s kojim je razgovarala o unapređenju saradnje Sarajeva i Sofije. Gradonačelnica je čestitala ambasadoru na ulasku njegove zemlje u Evropsku uniju koji se treba desiti 1. januara 2007., naglašavajući kako je to vanjskopolitički prioritet i BiH, te da će u budućoj saradnji iskustva Bugarske i njenog glavnog grada u prihvatanju evropskih normi i standarda biti od koristi BiH i njenom glavnom gradu.

Gradonačelnica je podsjetila da je saradnja Sarajeva i Sofije intenzivirana manifestacijom "Dani grada Sofije u Sarajevu" 2002. godine te istakla kako bi dobro bilo organizirati i manifestaciju "Dani Sarajeva u Sofiji" na kojoj bi grad Sarajevo predstavio svoju kulturu i tradiciju. Gradonačelnica je prihvatila poziv gradonačelnika Sofije da posjeti ovaj grad i sporazumno dogovori konkretne vidove buduće saradnje.

Ambasador Troharov naglasio je kako buduća saradnja Sofije i Sarajeva može donijeti velike obostrane koristi. Tranzicijska faza, kroz koju su Bugarska i Sofija prošle, kao i briselska faza, u kojoj se trenutno nalaze, može mnogo pomoći Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Tu je i pitanje organizacije lokalne samouprave koje je vrlo teško u procesu tranzicije. Bugarska također, kako je dodao ambasador, koja posljednjih godina bilježi turistički uspon, spremna je otvoriti svoja vrata i BiH (kako njenim turistima tako i turističkim iskustvima).

Na kraju je zajednički ocijenjeno da dva grada posebno trebaju unaprijediti privrednu saradnju čemu doprinose njihova tržišta kao i geografska blizina.

Izvor: Gradska uprava