Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac sa saradnicima boravila je u posjeti Bosanskoj dolini piramida  u okviru koje su obišli arheološka nalazišta na piramidi Mjeseca, tunelski kompleks Ravne i dijelove kamenog hrama u selu Vratnice.

«Prvi put sam u posjeti arheološkim nalazištima oko Visokog i zaista sam impresionirana onim što sam vidjela. Naročito me oduševio kompleks tunela u naselju Ravne za koji je očito da ih je gradila ljudska ruka i koji na neki način pokazuje da je ovdje civilizacija mnogo starija nego što se pretpostavljalo. Ovo su pionirski koraci koji bi mogli okrenuti točak historije na jednu drugu stranu.»,  rekla je gradonačelnica Sarajeva i obećala skromnu finansijsku pomoć Grada  Sarajeva za nastavak istraživanja.

Idriz Hodžić, vijećnik Gradskog vijeća Grada Sarajeva bio je oduševljen entuzijaznom ljudi Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca koji opstaje i pored izostanka šire podrške države i društva u cjelini. «Apeliram na nadležne organe da pomognu materijalno i finansijski ovaj projekat koji je od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Vjerujem u ekipu koju predvodi Semir Osmanagić i nadam se da će oni ostvariti ciljeve koje su zamislili u Fondaciji.

Dogradonačelnik Sarajeva Josip Jurišić nije štedio riječi podrške Semiru Osmanagići i članovima Fondacije. «Ovo je projekat koji zavređuje pažnju svih društvenih struktura i koji mora biti evaluiran od strane stručnjaka, tako da stavrno dobije potvrdu urađenog, a što se već obistinilo dolaskom visokorangiranih stručnjaka različitih profila koji se bave ne samo geologijom, nego i drugim istraživanjima.

Ivica Šarić, potpredsjednik Skupštine Kantona Sarajevo, od samog početka istraživanja podržava arheološka iskopavanja oko Visokog. «Konstantno se protiv skepticima koji govore protiv bosanskih piramida, a nikad nisu obišli arheološke lokacije oko Visokog. Kad bi vidjeli sigurno bi drugačije razmišljali o svemu. Naravno, ima i onih dušebrižnika koji se boje da se novac poreskih obveznika ne potroši uludo. Znamo vrlo dobro da postoje segmenti u kojima se novac troši uludo i zato bi bolje bilo da se prenese u Visoko kako bi se nastavila istraživanja uz podršku kompletne vlasti. U Visokom se dešava slična stvar kao u Međugorju i treba da pustimo da sve ide svojim tokom, ali da se malo ubrzanije radi na iskopavanju i objelodanjenju do sada iskopanog.", dodao je Šarić.

Izvor: Gradska uprava i Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca