Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, koja u Madridu boravi na poziv gradonačelnika Alberta Ruiz-Gallardona, obratila se danas na Konferenciji posvećenoj sagledavanju politike globalizacije gradova, odnosno osmišljavanju prioriteta urbane politike. Na prijedlog organizatora Konferencije, gradonačelnica Sarajeva je govorila o temi "Poboljšanje integracije različitih socijalnih i etničkih skupina u smislu normalizacije u gradu".

Predstavljajući Sarajevo kao istinski kozmopolitski grad, gradonačelnica je istakla kako je to mjesto, kao, uostalom, i cijela Bosna i Hercegovina, na kome su se susrele i plodonosno uvezale različite civilizacije, kulture i tradicije, kao i sve abrahamske religije (kršćanstvo, islam i judaizam), tvoreći planetarno dragocjenu multilateralnost života, koja traje preko pola milenija. "U Sarajevu se nije desila «mehanička hibridizacija prostora» od strane pripadnika različitih naroda, kultura i tradicija življenja, kao što se to danas dešava kroz ekonomsku ili disidentsku imigraciju u Evropi, Sjevernoj Americi i Australiji. U mojoj zemlji se, od pamtivijeka, živjelo u etnički izmiješanim gradovima i selima, pa čak i u multietničkim stambenim blokovima. Nikada, i nikome, to nije smetalo, "upadalo u oči", već je prihvaćano kao uobičajen, svakodnevni način življenja. Dolazim iz grada i zemlje u kojima je oduvijek bilo mjesta za drugog i drugačije, gdje je drugostima pružana prijateljska ruka, davana šansa da zažive. Manire širokogrudosti, dobrodošlice i topline i danas će te tamo sresti na svakom koraku, o čemu javno svjedoče mnogi koji nas pohode.", istakla je gradonacelnica Borovac.

"Oni koji nas ne poznaju dovoljno, često pitaju: kako smo uspjeli  tako brzo, onako razoreno Sarajevo, ponovo izgraditi i vratiti mu raniji šarm i toplinu kojom osvaja svoje goste? Ili, kako je bilo moguće tako brzo vratiti mir i povjerenje među ljudima u cijeloj Bosni i Hercegovini nakon brutalnog ratnog razaranja, ubistava, progona stanovništva?", rekla je gradonačelnica i dodala: "Uspjelo nam je to zbog povijesnog karaktera bosanskohercegovačke multilateralnosti, zatim zahvaljujuci pomoći međunarodne zajednice, pogotovo one materijalne, sa kojom je obnovljen stambeni fond, komunalna i saobraćajna infrastruktura. Vraćena je ranijim vlasnicima imovina koja nije tokom rata uništeta. Sa najavljenim pridruživanjem Bosne i Hercegovine evroatlanskim integracijama, uveliko su amortizirani strahovi kod ljudi da bi ponovo moglo doći do sukoba u zemlji. Otuda je svaka podrška Bosni i Hercegovini na putu priključivanja evroatlanskim integracijama, višestruko dragocjena."

Organizatori Konferencije "What policies for globalizing cities" su OCDE, Club de Madrid i Uprava Grada Madrida uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Španije. U pozivnom pismu organizatori su ocijenili da Sarajevo kao grad od izuzetne važnosti treba da bude predstavljeno na ovoj Konferenciji i to sa temom u oblasti gdje je zabilježen značajan društveni uspjeh. Konferencija u Madridu okupila je veliki broj eminetnih svjetskih zvanica i gradonačelnika među kojima su pored gradonačelnice Sarajeva i gradonačelnici Tirane, Luxemburga, Lime, Lisabona, Londona, Stokholma, Pariza, Moskve, Toronta, Kazablanke i Sao Paola.

Izvor: Gradska uprava